Uskalla kohdata tunteesi – millä tavoin sinä käsittelet surua ja kipua?

Miten sinä käsittelet surua?
Miten sinä käsittelet surua tai pettymystä?Shutterstock
Julkaistu 22.11.2015 08:59

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Harva meistä haluaisi tuntea surua, kipua tai tuskaa, mutta ne kuuluvat kuitenkin ihmistunteiden kirjoon. Miten sinä käsittelet vaikeita tunteita?

Suru, vihastuminen, pelko ja kipu ovat tunteita, joita meistä jokainen käsittelee omalla tavallaan. Tärkeintä kuitenkin on, että tunteet tulee käsiteltyä, jotta elämää voi jatkaa eteenpäin ilman kuormittavia tunnetaakkoja.

Jos kuitenkin tunteiden työstäminen jää puolitiehen tai ne jäävät jopa kokonaan käsittelemättä, sillä voi olla ikäviä seuraksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

Tässä erilaisia tapoja, miten ihmiset pakoilevat tunteitaan:

  • Välttely: Monet sortuvat välttelemään vaikeita tunteita, jolloin tunteiden sivuuttaminen muuttuu oheistoiminnaksi. Esimerkiksi suruissaan syö suklaata, tunteitaan yrittää turruttaa alkoholilla tai saadakseen muuta ajateltavaa harrastaa suurissa määrin liikuntaa.
  • Suojelu: Suojellakseen itseään ihminen ei halua paljastaa omia tuntemuksiaan – surua, pettymystä, ärsyyntymistä – muille ulkopuolisille. Omien tunteiden peitteleminen voi esimerkiksi johtua siitä, ettei halua muiden näkevän omaa haavoittuvaisuuttaan. Toinen syy voi olla, ettei omia tunteitaan halua paljastaa siinä pelossa, että loukkaa tai kuormittaa muita.

    Miten sinä kohtaat surun?
  • Syyttely: Puolustautuminen on yleinen tapa reagoida, jos meitä uhataan, koemme tulevamme kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti tai suutumme. Huonoina päivinä oman pahan olonsa saattaa myös purkaa muihin: muiden ihmisten virheet tai vajavaisuudet ärsyttävät tai niitä suorastaan etsii muista ihmisistä. Syyn omalle pahalle ololle sysää toisille.
  • Vihastuminen: Heikkoina hetkiä vihan tunteet saavat olon tuntemaan voimakkaammalta – vaikka todellisuudessa olo on kuin onkin haavoittuva.
  • Masentuminen: Jos surun ja epätoivon tunteita ei osaa tai pysty käsittelemään, voi se johtaa masennukseen tai itseinhoon. Tunteiden pakoileminen voi myös aiheuttaa ahdistusta. Tällaisissa tapauksissa on hyvä kääntyä ammattiavun puoleen.

Kunnioita ja kuuntele tunteitasi

Meditaatiosta voi olla apua tunteiden käsittelyssä. Kokeile tällaista helppoa kikkaa:

  1. Pysähdy: Kun kohtaat vaikeita tunteita, pysähdy ja pistä merkille, millaisia tuntemuksia se herättää. Kuristaako kurkkua? Hakkaako sydän? Muljahteleeko vatsassasi? Meinaavatko kyynelet nousta kurkkuun? Näiden tuntemuksien tietoinen tunnistaminen voi tehdä hyvää.
  2. Hengitä: Keskity hengittämään rauhallisesti ja kuuntele oman hengityksesi tahtia. Rauhoita itsesi hengittämällä syvään.
  3. Pohdi: Älä välttele tuntemuksiasi, vaan pysähdy miettimään, mistä syystä tunnet olosi pelokkaaksi, ahdistuneeksi tai turhautuneeksi. Muista, että nämä ovat normaaleja tunteita. Ne eivät ole aina osa sinua, vaan ne ovat hetkellisiä. Mikä ne laukaisi?

Muista, että vahvuutta ei ole olla tuntematta mitään – rohkeutta on uskaltaa kohdata omat tuntemuksensa.

Tunnetko olosi yksinäiseksi? Katso myös:

25:02img

Lähde: Greatist.com

Tuoreimmat aiheesta

Masennus