Uskaltaako grillissä palanutta ruokaa syödä? Kaksi syöpäriskin kannalta olennaista asiaa

Näin grillaat sipulista täydellisen lisukkeen 1:22
Syöpäriskin kannalta grilliin kannattaisi heittää makkaroiden sijaan kasviksia. Katso videolta, miten grillaat sipulin!

Toistuva palaneen ruoan syöminen voi kasvattaa syöpäriskiä, mutta tavallisen kesägrillaajan ei asiasta kannata ottaa liikaa stressiä. Syöpäriskin kannalta olennaisempaa on, mitä ruokia ritilälle pistää.

Kesä on grillaamisen kulta-aikaa. Samalla kun murkinoitaan kääntelee hiilloksen yllä, voi mieleen muistua varoitus kärähtäneeseen ruokaan liittyvästä syöpäriskistä. Kuinka vakavasta vaarasta on todella kyse?

Docrates Syöpäsairaalassa työskentelevä ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen toppuuttelee huolia. Teoriassa ruoka sisältää sitä enemmän terveydelle haitallisia aineita – kuten PAH-yhdisteitä, sokeroituneita proteiineja ja nitriittiä – mitä kauemmin ja mitä tummemmaksi sen paistaa. Mustaksi kärähtänyttä kohtaa ei pitäisi Laatikaisen mukaan syödä lainkaan vaan se tulisi leikata pois.

Eläinkokeissa kuumentaessa syntyneet aineet on osoitettu syöpää aiheuttaviksi. Tutkimuksissa käytetyt annokset ovat olleet kuitenkin suuria, joten kesäsesonkiin keskittyvälle perusgrillaajalle satunnaisesta kärähtäneen ruoan syömisestä ei liene sen suurempaa haittaa

– Grilliherkkujen satunnainen syöminen ei ole vaaraksi, mutta tummaksi paahtuneita ruokia ei ole järkevää syödä säännöllisesti läpi vuoden, Laatikainen sanoo tiedotteessa.

Mikäli palanutta ruokaa syö usein, kasvaa ihmisen riski sairastua ruoansulatuskanavan syöpiin, kuten ruokatorven, mahalaukun sekä suoliston syöpiin. Ympäri vuoden grilliruokaa syövän kannattaa paistaa herkkujaan mahdollisimman vähän aikaa ja maltillisella lämpötilalla. Ruoan voi myös suojata foliolla.

Makkara itsessään syöpäriski

Syöpäriskin kannalta paistumisastetta olennaisempaa on se, mitä tummuneen pinnan alta löytyy. Huonoimpia vaihtoehtoja grilliin heitettäväksi ovat makkarat ja muut pitkälle prosessoidut lihavalmisteet, jotka sisältävät itsessään syöpäriskiä kasvattavia aineita.

Lihavalmisteita ja punaista lihaa suositellaan syötäväksi korkeintaan 500 grammaa viikossa, mutta Laatikainen vetäisi rajan tätäkin alemmas.

– Punaista lihaa ei pitäisi syödä viikossa enempää kuin 300 grammaa ja prosessoitua lihaa kannattaisi välttää vieläkin tiukemmin, hän toteaa tiedotteessa.

Possun ja naudan sijaan lihahyllyltä kannattaisi napata mukaansa vaaleaa lihaa, kuten kanaa. Lähtökohtaisesti terveellisin vaihtoehto grilliin ovat kasvikset, jotka runsaasti käytettynä vähentävät riskiä sairastua syöpään.

– Samalla on muistettava, että kasvikset kärähtävät helpommin kuin liha, ja jos sen pinta palaa, niin siihen syntyy samoja karsinogeenejä kuin lihaankin, Laatikainen huomauttaa.

Laadun lisäksi huomio kannattaa kiinnittää määrään. Ylenpalttinen rasvaisilla grilliherkuilla nautiskelu johtaa herkästi liialliseen energiansaantiin ja ylipainon kertymiseen, joka sekin lisää monen syövän riskiä.

Myös ihon palaminen on syöpäriski, mutta kaikista luomista ei tarvitse kantaa huolta. Katso videolta, millaiset luomet ovat vaarattomia. 

Lähteet: Docrates Syöpäsairaala, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat