Uusien lasten liikuntasuosituksien mukaan alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa.
Se muodostuisi kevyestä liikunnasta ja reippaasta ulkoilusta sekä erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta. Osa liikunnasta toteutuisi päivähoidossa ja osa kotona.
Kolmen tunnin "liikuntapottia" kartutetaan siis pitkin päivää päiväkodeissa ja loput jää perheiden kodeissa ideoitavaksi.
Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kuitenkin muistuttaa, että päivittäin kotiin jäävä osuus liikuntasuosituksista saadaan täyteen helposti ihan tavallisessa perhearjessa pienillä valinnoilla.
– Se ei tarkoita sitä, että pitäisi viedä lapsi kolmeksi tunniksi jonnekin rajuun urheiluharrastukseen, vaan esimerkiksi vauhdikkaan liikunnan osuus voi olla pyöräilyä tai hiihtoa tai vaikka taaperokärryllä ylämäkeen työntämistä. Kevyttä liikuntaa saa puolestaan hiekkalaatikolla puuhastelusta.
Ennen iltatoimia päivällispöydistä ehtii vielä koko perheen voimin ulkoilemaan.
– Iltojen pimetessä erilaiset taskulamppuhipat ovat kovasti lasten mieleen, Aalto-Nevalainen lisää.
2:08
Vain pieni osa liikkuu suositusten mukaan
Liikuntasuositukset tulevat monen lapsen kohdalla tarpeeseen, sillä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön koordinoiman selvityksen mukaan vain 10-20 prosenttia alle 8-vuotiaista lapsista liikkuu suositusten mukaan.
– Tässä on kyllä meille kovasti töitä, että saadaan tilanne muuttumaan.
Uusien lasten liikuntasuosituksien mukaan yli tunnin pituisia istumajaksoja tulisi myös välttää ja lyhyitäkin paikallaoloja tauottaa. Suosituksissa korostetaan myös riittävää lepoa ja unta sekä terveellistä ravintoa.
Uudet varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön koordinoiman Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjausten 2020 (TEHYLI) toimeenpanoa. Taustalla on YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus.
2:01