Uusi ei ole enää uutta – muotiketju valmistaa malliston asiakkaiden vanhoista vaatteista

Vaatteita (1)
Colourbox
Julkaistu 29.12.2015 11:16

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Pääkaupunkiseudun Seppälöissä alkaa vaatekeräys tammikuussa 2015. Myös muissa kaupoissa vaatteita voi kierrättää – ja jopa myydä eteenpäin.

Seppälä on mukana suomalaisessa innovaatioprojektissa, jossa kierrätetyistä tekstiileistä valmistetaan uusia vaatteita VTT:n kehittämän menetelmän avulla. Selluloosan liotusmenetelmän avulla käytetyistä puuvillatekstiileistä valmistetaan uutta kuitua muotiteollisuudelle.

The Relooping Fashion Initiative -projektissa vaatteista poistetaan napit, vetoketjut ja muut ei-puuvillaiset osat. Seuraavaksi materiaali revitään, hienonnetaan ja liuotetaan selluloosaksi.

Selluloosaliuos kuidutetaan Valkeakoskella entisessä viskoositehtaassa. Kuidusta valmistetaan lanka ja langasta kankaat, joista valmistetaan uusi mallisto.

Vaatekeräys Seppälän kahdessatoista myymälässä 28.12.2015 – 17.1.2016: Jumbossa, Forumissa, Itäkeskuksessa, Sellossa, Tikkurilassa, Lohjalla, Klaukkalassa, Columbuksessa, Keravalla, Nummelassa, Koivukylässä ja Porvoon Taidetehtaalla. Keräykseen voi tuoda puuvillaisia tekstiilejä.

Hankkeen tavoite on rakentaa Suomeen toimiva poistotekstiilin "suljettu kierto".  Suljetulla kierrolla tarkoitetaan, että käytöstä pois jäävä vaate käytetään uuden tekstiilimateriaalin valmistamiseen. Tällä hetkellä suurin osa vanhoista vaatteista menee jätevoimaloissa poltettavaksi ja siten poistuu kierrosta.

– Nykyinen toimintatapa poistotekstiilien osalta ei ole kiertotalouden idean mukainen, kertoo Seppälän kehityspäällikkö Erica Adlercreutz.

– Puuvillan viljely kuluttaa paljon vettä, lisäksi viljelyssä käytetään paljon ympäristölle haitallisia kemikaaleja.  Kun uusien vaatteiden raaka-aineena käytetään vanhoja tekstiilejä, säästämme luontoa ja vähennämme tekstiilijätettä.

Vaatteita

Hyväkuntoista vaatteita voi lahjoittaa

Koska luonnon hyvinvointi ja vaatteiden eettisyys ovat alkaneet kiinnostaa ihmisiä, Seppälä ei ole ainoa kierrättäjä. Vanhoja vaatteita voi palauttaa myös KappAhlin ja H&M:n myymälöihin. KappAhlista vaatteet tosin viedään Saksaan asti lajittelukeskukseen.

– Siellä tekstiilit lajitellaan joko automaattisesti tai käsin. Joka päivä kyseiseen keskukseen saapuu noin 400 tonnia tekstiilejä, joista suurin osa tulee avustusjärjestöiltä, kertoo KappAhlin kestävyyspäällikkö Fredrika Klarén ketjun nettisivulla.

Myös risaiset vaatteet ja esimerkiksi kengät kelpaavat, kunhan ne ovat kuivia ja eivät kovin likaisia. Hyväkuntoista vaatteita voi lahjoittaa myös kierrätettäväksi esimerkiksi UFF:n laatikon kautta.

Kauppakeskus Sellossa Espoossa voi paitsi lahjoittaa hyväkuntoista vaatetta ja kierrättää vanhaa, myös myydä merkkivaatteita. Asiakas saa 50 prosenttia toteutuneesta myyntihinnasta.

Vaatteita (2)

Uudenmaan Martat​ järjestävät myös ajoittain keräyksiä huonokuntoiselle tekstiilille. Suomen Punainen Risti ottaa jatkuvasti vastaan hyväkuntoisia, ehjiä ja puhtaita arkivaatteita. Vaatelahjoituksia vastaanottavat Kontti-kierrätystavaratalot ja Punaisen Ristin logistiikkakeskus Tampereen Kalkussa.

Jos tekstiilit eivät kelpaa myyntiin tai kierrätykseen, eläinsuojeluyhdistyksissä on usein tarvetta lakanoille, pyyhkeille, peitoille ja myös tyynyille. Näitä käytetään eläinten makuupaikkoina.

Joillekin vaatteet ovat sydämenasia – näin Kanye Westin suunnittelutyö villitsi Helsingissä:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: Seppälä, KappAhl, H&M, Hsy.fi, Sello.fiPunainenristi.fi

Tuoreimmat aiheesta

Muotimaailma