Olemme tottuneet ajattelemaan, ettei keskenmenoille aina löydy syytä – tai ettei niille pystytä tekemään mitään. Yksi keino on kuitenkin osoittautunut toimivaksi keskenmenon riskin ehkäisemiseksi.
Miten ennaltaehkäistä keskenmenon riskiä?
Yksi keino on, mutta sille löytyy kova hinta.
– Naisille on annettu immunoglobuliinia sillä ajatuksella, että se voisi auttaa alkion kiinnittymistä ja raskauden alkua. Immunoglobuliinia on myös käytetty Suomessa, mutta se on erittäin kallista: se maksaa 5 000 euroa per laaki, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Niklas Simberg kuvailee.
– On ollut mullistava havainto, kun on huomattu, että saman asian ajaa Intralipid-ravintoliuos, jota annetaan sairaalapotilaille, jotka joutuvat käyttämään pitkäaikaisesti ravitsemusta suonensisäisesti. Liuos sisältää muun muassa Omega 3:sta ja 6:sta.
Sitä, miten liuos vaikuttaa immuunipuolustukseen, ei Simbergin mukaan tasan tarkkaan tiedetä. Meneillään on tutkimuksia, joissa selvitetään suonensisäisesti annetun Intralipid-hoidon hyötyä. Mutta asiantuntijan mukaan sillä saadaan täsmälleen samat tulokset kuin kalliimmalla immunoterapialla.
– Jos sinulla on ollut kolme, neljä, viisi tai jopa kuusi keskenmenoa, sillä on selkeä ero, jos annat potilaalle Intralipid-tiputuksen. Ja se on aika halpaakin hoitoa – joskaan ei tiedetä, mistä se johtuu.
Voiko se olla vaarallista?
– Ei. Liuosta käytetty kymmeniä vuosia, ja sitä on annettu isojen leikkausten jälkeen ja potilaille, jotka ovat huonossa kunnossa. Heille annetaan ensin sokeri- ja suolaliuosta, mutta jos he joutuvat olemaan pitkään hoidossa, liuoksella pyritään korvamaan valkuaisaineita ja rasvoja. Liuos on tarkoitettu suonensisäiseen ravitsemukseen, eikä siitä ole mitään haittaa, Simberg kertoo.
– Sattumalta välillä näitä löytyy: tällaisia tapauksia koko lääkehistoria on täynnä. Osa lääkkeistäkin on tarkoitettu alun perin aivan muuhun, mihin niitä nykyään käytetään.
Liuoksen oletetaan parantavan immuunipuolustusta.
– Mutta keskenmenoista kärsivillä naisilla se voi jopa vaimentaa naisen omaa immuunipuolustusta, niin että alkio pääsee kiinnittymään, Simberg sanoo.
Asiantuntija muistuttaa, että ensin pitää selvittää, mikä on todennäköinen syy keskenmenoille, sitten etsitään sopiva täsmähoito.
Katso myös:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.