Uusi McLaren-dokumentti vie kamerat F1-tiimin ytimeen: sarjassa surkuhupaisa kohtaus Hondan moottorista

7.08496452
McLarenin ratatoimintojen johtaja Eric Boullier ja Hondan F1-pomo Yusuke Hasegawa.xpbimages.com
Julkaistu 14.03.2018 21:30
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

F1-talli McLaren teki vuosi sitten rohkean päätöksen ja päästi kuvausryhmän seuraamaan uuden autonsa rakennusprosessia tallin pyhimpään ytimeen. Tuloksena on jopa hiukan tragikoominen dokumenttisarja täysin pieleen menneestä kaudesta.

MAINOS

F1-kausi C Morella

Kaikki F1-kauden ajojaksot suorina C Morella.

Tilaa C More tästä ja varmista paikkasi F1-eturivissä!

Alkuvuodesta Amazon-verkkokaupassa julkaistu neliosainen dokumenttisarja Grand Prix Driver vie katsojat vuoden takaiseen aikaan, jolloin McLaren valmistautui viimeiseksi jääneeseen kauteensa moottorivalmistaja Hondan kumppanina.

Vielä sarjan ensimmäisessä osassa tunnelma McLarenin tehtaalla Englannin Wokingissa on toiveikas. Samaan aikaan Honda kuitenkin kamppailee ongelmien kanssa Japanin-tehtaallaan ja onnistuu tuomaan uuden F1-moottorinsa autoon sovitettavaksi vasta kahta päivää ennen ensimmäistä koeajoa.

Sitten ongelmat alkavat kasaantua. Kauden 2017 autot muuttuivat ulkomuodoltaan radikaalisti, eikä McLarenilla ollut valmiina kuin yksi pohjalevy monine uusine ilmanohjaimineen. Tätä yhtä ja samaa kappaletta on tarkoitus käyttää niin Silverstonen kuvauspäivänä kuin Barcelonan testien aloituksessa.

Lopulta Hondan moottorit saapuvat Britanniaan Japanista, mutta ongelmat alkavat välittömästi. Piirustukset eivät ole osuneet yhteen, joten voimayksikön kiinnityspalat eivät sovi yhteen autoon rakennetun vaihdelaatikon kanssa. Dokumentissa japanilaisinsinöörit alkavat hiljaa selvittää asiaa, ja tunnelma McLarenin väen keskuudessa muuttuu hermostuneeksi. Kommunikaatiota vaikeuttaa myös kieli- ja kulttuurimuuri.

McLaren Technology Groupin operatiivinen johtaja Jonathan Neale kertoo talliväelle, että Silverstonen koeajo on peruttu ja auto saadaan ensimmäistä kertaa radalle vasta Barcelonan virallisessa testialoituksessa.

Lopulta koittaa hetki, jolloin autoon kiinnitetty moottori käynnistetään ensimmäistä kertaa. Japanilaiset häärivät sitä ennen pitkään auton ympärillä McLarenin työntekijöiden odotellessa aitojen takana. Honda huomaa ongelmia ja pyytää Japanista uuden ohjelmistopäivityksen. Sekään ei auta, vaan etäkäynnistäessä kuuluu vain hiljainen naksahdus. Tehtaalle laskeutuu jäätävä hiljaisuus.

Honda saa moottorin loppujen lopuksi käyntiin normaalilla sytytyksellä. Tallin johtoryhmän palaverissa on kuitenkin kireä tunnelma, ja tällä kertaa syynä on McLarenin oma auton suunnittelu.

– Auton nokka ei ole valmis. Meillä ei ole pohjalevyä eikä takajarrulevyjä. Nuo kolme asiaa ovat valtava huti koko organisaatiolta, kuumottaa operatiivinen johtaja Simon Roberts.

Robertsin johtama tiimi on kovan paineen alla.

– Tämä on karannut pahasti käsistämme. En ole koskaan nähnyt mitään tällaista. Hommat ovat myöhässä, mutta ihmiset tekevät parhaansa. Emme lainkaan tiedä, mikä lopputulos on. Jatkamme vain eteenpäin, Roberts kertoo.

Kausi 2017 osoittautui lopulta täydeksi flopiksi. McLaren teki syksyyn tultaessa ratkaisun luopua Hondan moottoreista ja vaihtaa Renault’n vastaaviin.

Grand Prix Driver -dokumenttisarjassa kamerat pääsevät poikkeuksellisen lähelle legendaarisen F1-tiimin työskentelyä ja jopa johtoryhmän neuvotteluhuoneisiin. Kamerat kulkivat McLarenin väen perässä myös tämän talven testeissä Barcelonassa, joten jatkoa saattaa olla luvassa.

Tuoreimmat aiheesta

F1