Uusi tutkimus paljastaa: Tästä syystä nopeasti pudotettu paino tulee rytinällä takaisin

Tuore tutkimus osoittaa, että nopea painonpudotus sekoittaa aineenvaihdunnan, kirjoittaa New York Times.

Supersuositun Suurin pudottaja -ohjelman amerikkalaisversion kilpailijoita tutkittiin kuusi vuotta ohjelman kahdeksannen tuotantokauden loputtua vuonna 2009.

Kauden voittajaksi kipusi tuolloin Danny Cahill pudotettuaan seitsemässä kuukaudessa ennätykselliset 108 kilogrammaa. Finaalipunnituksessa Cahillin paino oli 86 kilogrammaa.

Vuosien kuluessa Cahillin paino kuitenkin lähti nousemaan. Tähän päivään mennessä kiloja on tullut takaisin noin 45 kilogramman verran.

Cahill ei ole ainut, jonka pudottamat kilot hiipivät salakavalasti takaisin. Lähes jokainen viimeisimpänä esitetyn 16. tuotantokauden kilpailijoista on lihonut takaisin lähtöpainoonsa. Jotkut painavat tänä päivänä jopa enemmän kuin ennen kilpailuun lähtöä.

Keho yksinkertaisesti menee sekaisin

Suurimman pudottajan kilpailijoiden tulokset ovat kuitenkin ratkaisevia tuoreen tutkimuksen kannalta. Painonnousuun löytyi nimittäin selkeä selitys: liian nopea laihtuminen hidastaa painonpudottajan aineenvaihdunnan älyttömän hitaalle tasolle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmisen keho polttaa lepotilassa jopa satoja kaloreita vähemmän verrattuna normaalin aineenvaihdunnan omaavaan ihmiseen.

Tutkimuksessa Suurimman pudottajan kilpailijoita seurattiin kuusi vuotta kilpailun päättymisestä. Kilpailijat olivat pudottaneet hurjan määrän painoa lyhyessä ajassa tiukalla ruokavaliolla ja erittäin kovalla treenillä.

Tulokset osoittavat, kuinka kovasti keho taistelee päästäkseen takaisin lähtöpainoonsa: keho on yksinkertaisesti mennyt niin sekaisin.

Aineenvaihdunta ei palautunut normaalille tasolle

Jo aiemmin tiedettiin, että ylipäätään painonpudotus hidastaa aineenvaihduntaa. Näin käy, vaikka lähtöpaino olisi normaalipainon rajoissa.

Huolestuttavinta tutkimuksessa on kuitenkin se, että vaikka vuodet kuluivat, kilpailijoiden aineenvaihdunta ei koskaan palautunut normaalille tasolle. Esimerkiksi Cahillin kohdalla se tarkoitti, että kuusi vuotta painonpudotuksen jälkeen hänen pitäisi edelleen syödä huimat 800 kilokaloria vähemmän kuin mitä joku toinen samanpainoinen mies söisi.

Hidasta aineenvaihduntaa ei voi kuitenkaan yksinään syyttää: kilpailijoiden ruokahalu kasvoi, he ahmivat ja himoitsivat eri ruokia. Tutkijat löysivät tähänkin syyn: leptiinin eli kylläisyyshormonin tuotanto väheni painonpudotuksen aikana. Painon pudottua leptiinitasot nousivat, mutta jäivät silti vain noin puoleen lähtötilanteesta.

Asiantuntijoiden mukaan painonpudotus ei kuitenkaan ole toivotonta. Jokaisen keho reagoi laihduttamiseen, erilaisiin ruokavalioihin ja liikunnan määrään eri tavoin.

Katso tästä treenivinkit:

Lue myös:

    Uusimmat