Uusivuosi teettää paljon töitä silmälääkäreillä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on varautunut aattoiltaan ylimääräisellä miehityksellä. Kemikaali- ja turvallisuusvirasto Tukesin vuonna 2017 tekemän kyselyn mukaan noin joka viides ilotulitteita ampuva jättää silmänsä suojaamatta.
Silmätautien erikoislääkäri Tero Kivelä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sanoo, että normaalisti Meilahdessa ei ole yöaikaan leikkaustiimiä. Uudenvuodenyö on poikkeus. Silloin tiimiä yleensä tarvitaan.
– Iltaan on varauduttu muun muassa sillä lailla, että päivystäjällä on hammasharja, jolla voi harjata ruudin sirut pois ihosta, jotta ne eivät jätä pysyvää tatuointia.
Lue myös: Ethän tee näitä perusvirheitä rakettien ampumisessa? – Näin ilotulitteita käsitellään oikeaoppisesti!
Iso osa vammoista tulee katselijoille
Vuosittain vammoja saa Suomessa noin 15 ihmistä. Niiden vakavuus vaihtelee. Lievimmillään vammat ovat ruudinjäämiä silmissä tai iholla. Silloin ylimääräiset kappaleet saadaan yleensä pois melko helposti. Lisäksi ruhjevammat ovat tyypillisiä.
– Ilotulitteen kappale osuu silmään, jolloin silmän sisään vuotaa verta ja näkevä verkkokalvo saattaa revetä.
Kivelä muistuttaa, että lähes puolet vammoista syntyy katselijoille. Vammoja saaneiden joukossa on yleensä aina myös lapsia.
– Heidän vammansa syntyvät väärään suuntaan lentäneestä ilotulitteesta.
Kivelän mukaan erityisen tuhoisa vuosi oli 1996, jolloin viallinen Komet Bomb -ilotulite aiheutti vammoja yli kahdellesadalle ihmiselle. Silloin myös Helsingissä hoidettiin noin kymmentä vakavia vammoja saanutta potilasta.