Ilotulitteiden käyttö ilman suojalaseja on lailla kielletty. Silmävammoja sattuu silti joka vuosi. Yllä olevalla, vuonna 2015 kuvatulla videolla ylilääkäri Tero Kivelä selittää, mitä silmälle vammatilanteessa tapahtuu!
"Oikean silmän luomien, side- ja sarveiskalvon palovamma. Keskeyttänyt ammattikoulutuksen. Näkökyvyn palauttaminen ei ole mahdollista."
"Vasemman silmän lävistävä vamma. Silmä poistettu, proteesi."
"Vasemman silmän ruhjevamma. Ammattiajokortti katkolla."
Näin Suomen lääkärilehti kuvasi ilotulitteiden aiheuttamia silmävammoita vuonna 2000.
Vältä uuden vuoden silmävammat
- Alkoholi ja ilotulitteet eivät sovi yhteen!
- Muista suojalasit, vaikka vain katselisit sivummalta.
- Varmista riittävä turvaväli: vähintään 10 metriä.
- Huomioi lapset ja muut ilotulitusten katsojat.
- Ilotulitteita saavat ampua vain 18 vuotta täyttäneet.
- Silmävammat on aina hoidettava lääkärissä!
Ilotulitteiden käyttö ilman suojalaseja ja päihtyneenä on kielletty lailla. Silti moni tuhoaa näkönsä tulitteita ampuessaan.
Vuosien 2014–2015 vaihteen ilotulitusten yhteydessä sattui 17 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa, niistä kuusi lapsille ja osa myös katsojille. Esimerkiksi vuodenvaihteessa 1999–2000 suomalaisissa sairaaloissa hoidettiin ainakin 57 ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa.
Vuosien 2014–2015 vaihteessa vammoja saaneista aikuisista yksikään ei käyttänyt suojalaseja.
Verenvuoto huonontaa näön
Ilotulitevammoja on erilaisia. Silmään voi esimerkiksi syntyä kielekemäinen haava, joka ei kuitenkaan puhkaise silmää.
Yleisin ilotulitteiden aiheuttama vamma on ruhjevamma, jossa raketti osuu silmään, silmä painuu lyttyyn ja ponnahtaa takaisin.
– Tylpän vamman aiheuttamat repeämät silmän pohjassa eivät ole sellaisia, joita voisi ommella. Ruhjevammoissa ei yleensä voida tehdä muuta kuin tarjota luonnolle mahdollisimman suotuisat olosuhteet silmän parantamiseen, ylilääkäri Tero Kivelä kertoi MTV Lifestylle viime vuonna.
Kovassa iskussa kudoksia voi repeillä, jolloin näköhaitta on pysyvä.
Hetkeksi kadonnut näkö voi kuitenkin palautua, jos kyse on esimerkiksi verenpurkaumasta silmässä. Näön palautuminen vie kuitenkin aikaa.
Laki muuttui
Vuosina 2009–2010 voimaan tulleet lakimuutokset muun muassa tekivät suojalasit pakollisiksi ja poistivat markkinoilta osan eniten vaaratilanteita aiheuttaneista tuotteista. Lakimuutoksen jälkeen ilotulitteista aiheutuneet tulipalot ovat vähentyneet, ja sairaalahoitoa vaativia silmävammoja aiheutuu enää noin 15 vuodessa.
– Pienikin verenvuoto silmän sisältä vie useamman viikon, että häviää, Kivelä kertoo.
– Näkö on usein sen aikaa vähän sumea. Veri laskeutuu päivän mittaan silmän etukammion pohjalle, mutta yöllä, kun käy makaamaan ja kääntää kylkeä, veri heilahtaa silmään tasaisemmaksi "lumisateeksi". Aamulla näkö on sumea, kunnes se pystyssä oltaessa vähän kirkastuu.
Rakettien ruutiroiskeesta voi myös aiheutua vammoja. Niistä selvitään yleensä huuhtelemalla silmää. Jos ruutihitunen ei ole sarveiskalvon keskellä niin sanotussa "napakympissä", se ei yleensä vie näköä pysyvästi.
Silmää voi huuhdella kotona, jos siellä tuntuu olevan roska. Vaikka kipua ei tuntuisi, sairaalassa käyminen kannattaa.
– Kivun puuttuminen ei aina ole varma tae siitä, ettei silmässä ole syvempää vikaa, Kivelä sanoo.
Silmän poistaminen on nykyään harvinaista
Joskus vahingoittunut silmä joudutaan poistamaan. Nykyaikana tämä on hyvin harvinaista.
– Hankalasti puhjenneet silmätkin pysytään yleensä ompelemaan takaisin muotoonsa ja paineistamaan. Usein joudutaan kuitenkin tekemään korjaavia leikkauksia myöhemmin, Kivelä kertoo.
– Vaikeimmissa vammoissakin koko silmän poistoa pyritään välttämään. Kosmeettinen tulos on parempi, jos silmän valkea kuori voidaan jättää jäljelle, vaikka näön kannalta turha, vaikeasti vammautunut sisäosa poistetaan. Se korvataan muovipallolla. Silloin saadaan paremmin liikkuva tekosilmä.
Ilotulitteista aiheutuvat poistoa vaativat vammat ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.
Silmien asiantuntijan vinkki uuteenvuoteen on itsestään selvä: käytä suojalaseja.
– Jos kaikki käyttäisivät suojalaseja, meillä olisi ainoastaan puolet niistä silmävammoista, joita viime vuosina on ollut, ja todennäköisesti ne kaikki jäisivät lievien ryhmään.
Näin ilotulitat turvallisesti!
Turvallinen ilotulitus
Julkaisija: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Terveystalo.com. Videon kuvat on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä vuonna 2000.