Jopa puolet ilotulitteista silmävammoja saavista ovat olleet vain liikkumassa ulkona, kertoo silmäklinikan ylilääkäri.
VAROITUS: Artikkelin lopussa on kuvia silmävammoista. Kuvat voivat järkyttää.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) silmäklinikan ylilääkäri, professori Tero Kivelä on työskennellyt ilotulitteiden ja muiden uudenvuodenrakettien aiheuttamien vammojen parissa 1990-luvun loppupuolelta lähtien.
Pahimmat ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat Kivelän uralla ovat tulleet vastaan ennen vuosituhannen vaihdetta.
– Silloin markkinoille tuli valitettavan viallinen tuote, joka tunnettiin Comet Bomb -nimellä. Useammalle henkilölle aiheutui, ei pelkästään silmän vaurioita vaan koko silmän ympäristön luisen kallon murtumia, Kivelä muistelee.
Lue myös: Uudenvuoden yleiset ilotulitukset laajalti peruttu – rakettikaupassa uskotaan koronan piristävän myyntiä: "Se on ehkä siirtänyt hankintaa kuluttajapuolelle"
– Niitä hoidettiin täällä Helsingin Meilahdessa puolentusinaa uudenvuodenyön aikana. Paikka oli miltei sotatantereen näköinen.
Tuon ajan jälkeen, vuodesta 2000 alkaen, määrätietoisella tiedotuksella ja erilaisilla säännöksillä on onnistuttu ylilääkärin mukaan pienentämään nimenomaan vaikeiden vammojen lukumäärää.
– Vaikein vamma, joka nykyään tulee eteen, on edelleen silloin tällöin nähtävä silmän puhkeaminen tai repeäminen räjähdyksen tai ilotulitteen kappaleen osuessa silmään, Kivelä sanoo.
Suojalasien käyttö tärkeää
Ylilääkäri kertoo, että uutenavuotena sairaalaan tulevat potilaat puhallutetaan aina.
– Alkoholilla on ollut kyllä osuutta vammoihin, mutta hämmästyttävän pieneen osuuteen. Tästä ehkä yksi osoitus on se, että ilotulitevammoista saavista ainoastaan noin puolet on itse ilotulitteita käsitelleitä.
– Toinen puolisko on juhlijoita, jotka ovat olleet vain liikkumassa ulkona, ei aina edes seuraamassa ilotulituksia.
Lue lisää: Vuoden pelottavin ilta lemmikeille on taas ovella: Valmistaudu ajoissa – "Eläimille paras palvelus"
Kivelä kertoo yhden esimerkin useamman vuoden takaa, jolloin vaikean silmävamman sai henkilö, joka astui uutenavuotena ulko-ovesta kadulle – ja sai samalla hetkellä ilotulitteen silmäänsä.
– Noin kolmasosa ilotulitevammoista syntyy alle 18-vuotiaille ja jopa alle 15-vuotiaille. Siis ihmisille, joille ei saisi kotioloissakaan nykyisten ohjeiden mukaan saa luovuttaa ilotulitteita käyttöön, Tero Kivelä päivittelee.
Lue lisäksi: Poliisi valvoo uudenvuoden viettoa totutusti Helsingissä – "Toivomme, että ihmiset noudattaisivat annettuja ohjeita"
HUSin silmäklinikan ylilääkäri painottaa sen tärkeyttä, että niin ilotulitteiden ampujat kuin kaikki katsojatkin käyttävät suojalaseja.
– Silmävammoista selkeä osa aiheutuu kaatuneista raketeista tai sellaisista, jotka jo suoraan ilmaan lähdettyään lähtevätkin toiseen suuntaan. Ne voivat varsin pitkänkin matkan päästä vammauttaa myös katsojia.
VAROITUS: Alla on katsottavissa kuvia ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista. Kuvat voivat järkyttää.