Uutuuskirjassa rajua kritiikkiä Jukka Jaloselle

1.04571647
Nousiko Jukka Jalonen täysin arvostelun yläpuolelle viimeisinä vuosinaan Leijonien päävalmentajana?Vesa Pöppönen / AOP
Julkaistu 04.11.2024 06:54
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Jukka Jalonen saa osakseen poikkeuksellisen voimakasta arvostelua toimittaja Harri Pirisen tänään julkaistavassa kirjassa.

Leijonat olympiavoittoon ja kolmeen MM-kultaan johdattanut Jalonen on kiistatta yksi Suomen jääkiekkohistorian merkittävimmistä hahmoista. Hänen luomansa äärimmäisen kurinalainen pelitapa on onnistunut turruttamaan vastustajien lisäksi kuitenkin myös kotoiset kiekkopiirit.

Näin ainakin useampi huippukiekon parissa työskentelevä haastateltava näkee toimittaja Harri Pirisen tuoreen kirjan Amatööreistä ammattilaisiksi – Suomalaisen jääkiekkoilijan pitkä matka järvien jäiltä maailmanmestariksi (Teos) päätösosiossa.

Kuvaavaa Jalosen asemalle suomalaisessa jääkiekossa on, että yksikään häntä kirjassa arvosteleva kiekkoihminen ei ole suostunut sanomaan kritiikkiään omalla nimellään.

– Kun tuollaista tapaa lähdetään toteuttamaan alemmilla tasoilla, onko se pelaajalle, yksilölle ja kokonaisuudelle parasta? Auttaako tämä tapa yksilöitä? Onko sitä pohdittu? eräs pelaajatarkkailija kysyy kirjassa.

LUE MYÖS: Uutuuskirja: SM-liiga toimi vuosia lainvastaisesti

Haastateltavien mukaan ongelma on tullut vastaan nimenomaan siinä vaiheessa, kun A-maajoukkueen menestysreseptiä on alettu istuttaa suomalaisille kiekkoilijoille juniorisarjoista lähtien. Samalla Jalonen nousi toistuvien kultajuhlien myötä arvostelun yläpuolelle.

Viimeisinä päävalmentajavuosinaan Jalosella ei ollut edes esimiestä toimiessaan samalla liiton huippu-urheilujohtajana.

– Vaikka tehtävät oli jaettu Jalosen, silloisen Nuorten Leijonien päävalmentajan Antti Pennasen ja nuorisomaajoukkueiden GM:n Kimmo Oikarisen kesken, asetelma oli suoraan sanoen vahingollinen: koko jääkiekko-Suomessa ei ollut ketään, joka olisi kyseenalaistanut mitään Jalosen tekemää, Pirinen kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon alla. 

5:52img

Onko Suomi-kiekko jäänyt kansainvälisesti jälkeen? Kari Jalonen nosti viime toukokuussa esiin vuosien takaisen päätöksen.

Yksi kirjaan haastateltu huippuvalmentaja näki Suomen jääkiekkoliiton tehneen ison virheen soveltaessaan MM-kisamenetystä koko Suomi-kiekon kentälle.

– Onko lajin muussa johdossa oltu niin tyhmiä, että sitä MM-kisojen menestyksekästä tapaa on pidetty autuaaksi tekevänä, ja sitä on levitetty nuorisokiekkoon? Jos näin on tehty, on mokattu suomalainen kiekko totaalisesti. Johan maalaisjärki sanoo, ettei 30-vuotiaista pelaajista koostuvan maajoukkueen tapoja pidä viedä juniorien päivittäiseen arkeen, valmentaja kommentoi.

Pirisen haastatteleman pelaaja-agentin mukaan myös jotkut maajoukkueen pelaajat olivat erittäin kriittisiä Jalosen sisäänajamaa pelitapaa kohtaan.

– EHT-turnaukset olivat tästä pahin esimerkki. Pelaajat tulivat turnauksiin eri puolilta Eurooppaa. Pelit pelattiin passiivisella pelitavalla tasaisella neljän kentän peluutuksella, ja osa jäi tietysti ilman erikoistilannevastuuta. 

– Jotkut pelaajat sanoivat, että tämä on tyhmintä, mitä he tietävät: Tullaan tänne asti ja pelataan pelit niin, ettei tule edes hiki. Mutta sitä pelaajien vihaamaa tapaa ei saanut arvostella, agentti sanoo.

Lainaukset ovat Harri Pirisen maanantaina julkaistusta kirjasta Amatööreistä ammattilaisiksi – Suomalaisen jääkiekkoilijan pitkä matka järvien jäiltä maailmanmestariksi (Teos).

Tuoreimmat aiheesta

Leijonat