Video: Stressaatko paljon ja vaaditko itseltäsi liikaa? ”80 prosenttia on jo superhyvä”

11:00img
Julkaistu 21.08.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Huomenta Suomessa keskusteltiin stressistä, palautumisesta ja ylisuorittamisesta toimittajana ja valmentajana tunnetun Anna Perhon sekä urheilulääkäri Pippa Laukan kanssa.

– Se rima, mitä itseltä vaaditaan, on usein ihan hämmästyttävän korkealla. Itse ajattelen, että useimmiten sinne päin on jo tosi hyvä ja tyyliin 80 prosenttia on jo superhyvä, Anna Perho totesi Huomenta Suomessa torstaiaamuna.

– Me usein kuuntelemme sellaista yliminän ääntä ja oletamme, että ”mun täytyy”. Kuitenkaan mistään virastosta ei ole tullut kirjettä, jossa sanotaan, että nyt ollaksesi kunnon ihminen, hyvä äiti ja nainen sinun pitää suorittaa näitä ja näitä ja näitä. Pitäisi ehkä vähän tutkia niitä asioita, joiden äärellä kokee enimmäkseen vain sellaista suorittamisen pakkoa.

Pippa Laukka muistuttaa, että palautuminen stressistä vaatii liikunnan, ruoan ja levon tasapainoa.

– Monilla suomalaisilla on se ongelma, että esimerkiksi liikutaan ihan täysillä tai sitten ei ollenkaan. Aika usein käy sitten niin, että ei palauduta ja sairastutaan tai ei liikuta ollenkaan ja kunto vain jatkaa laskuaan.

Usein oikeanlaisesta ravitsemuksesta, liikunnasta ja levosta hellitetään juuri silloin, kun paineet kasvavat.

– Ajatellaan, että sitten kun en ole stressaantunut, sitten kun en ole väsynyt – sitten alan taas liikkua ja syödä ja nukkua ja premmin. Eli tavallaan luovutetaan juuri siinä hetkessä, jolloin nuo elementit ovat korostuneen tärkeitä. Olen ihan kantapään kautta omassa elämässä havainnut, että itse asiassa tämä on juuri se hetki, jolloin pitäisi skarpata ja jaksaa painaa, niin pääsee helpommin yli siitä vaikeimmasta, Perho sanoo.

Laukka komppaa Perhon ajatusta.

– Elämässä on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Voi olla, että läheinen sairastuu tai tulee yt:t tai pesukone hajoaa, mutta pitää keskittyä niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Mitä kovempi paikka, niin sitä kovempi pitäisi olla myös kunto: pitäisi olla aina vähän kuin etukenossa ja varautua kaikenlaiseen, Laukka sanoo.

Käytännössä tämä onnistuu Laukan mukaan esimerkiksi niin, että ottaa kalenterin käteen ja tekee etukäteen puolivuotis- ja viikkosuunnitelmia. Koska esimerkiksi työpaikoilla toistuu usein tietynlainen sykli, kiireisempiin aikoihin voi hyvin varautua etukäteen.

– Lisää sinne (kalenteriin) hyviä asioita. Huolehdi, että siellä on oikeanlaista ravintoa, riittävästi lepoa ja tiukkojen paikkojen ennakointia, Laukka neuvoo.

Tuoreimmat aiheesta

Onnellisuus