Pääministeri Juha Sipilä näyttää vihreää valoa sähköiseen äänestämiseen siirtymisestä.
Sipilä kertoo Twitterissä, että oikeusministeriö alkaa valmistella sähköiseen äänestämiseen siirtymistä perinteisen rinnalle. Hallitus linjasi asiasta strategiaistunnossaan eilen.
Oikeusministeriö tiedotti Sipilän ilmoituksen jälkeen, että se asettaa työryhmän, joka valmistelee selvityksen nettiäänestyksen toteuttamisesta. Työryhmään tulee myös parlamentaarinen edustus.
– Hallitus haluaa selvittää nettiäänestyksen käyttöönottoa yleisissä vaaleissa huolellisesti. Asiaan liittyy sekä etuja että riskejä. Näin Suomen 100-vuotisjuhlan lähestyessä on kuitenkin hyvä tarkastella nettiäänestystä yhtenä demokratiaa edistävänä keinona, toteaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström tiedotteessa.
Nettiäänestys tukee hallituksen kärkihanketta, jonka tavoitteena on julkisten palveluiden digitalisointi. Selvityksessä arvioidaan nettiäänestyksen käyttöönottoa, teknisiä toteuttamisvaihtoehtoja, kustannuksia ja vaikutuksia vaalijärjestelmään. Selvitys pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2017 aikana.
Viro edelläkävijä, Suomen kokeilussa virheitä
Viro on ensimmäinen maa, jossa on käytössä sähköinen äänestys parlamenttivaaleissa. Ensimmäisen kerran Virossa äänestettiin netissä kymmenisen vuotta sitten.
Sähköistä äänestystä on kokeiltu aiemminkin, ei ilman kommelluksia. Kuntavaaleissa 2008 kaikkiaan 232 ääntä jäi antamatta kolmessa kokeilukunnassa, kun äänestys keskeytyi.
Oikeusministeriön mukaan näissä virhetapauksissa sähköinen äänestys aloitettiin, mutta jostain syystä äänestys keskeytyi. Äänestys ei näissä tapauksissa kirjautunut sähköiseen vaaliuurnaan, ja ääni jäi siten antamatta.
Vihdissä jäi häiriön vuoksi antamatta 122 ääntä, Kauniaisissa 61 ja Karkkilassa 49 ääntä.