Meneillään oleva vääntö yhteiskuntasopimuksesta herättää suomalaisissa ihmetystä ja ristiriitaisia tunteita. MTV Uutiset kävi Hämeenlinnan torilla kysymässä kansalaisilta, millaisia tunteita hallituksen ja ay-liikkeen toimet herättävät?
Yhteiskuntasopimuksen sorvaaminen on Maija Hytin mielestä ollut tähän mennessä hyvin hämmentävää. Se on aiheuttanut lähinnä ristiriitaisia tuntemuksia.
– Sanotaan, että en ole suoraan puolesta, enkä vastaan. Tällä hetkellä tuntuu, että hallituksen ja ay-liikkeen on vaikea löytää selkeää kompromissia, kun ne on niin erimielisiä asioista. Kyllä mä haluan uskoa, että jonkínlainen sopu voi kuitenkin löytyä – ehkä, Maija Hytti sanoo.
Suomi vaikuttaa Hytin mielestä olevan huonossa jamassa, kun katselee tiedotusvälineiden uutisia ja otsikointeja.
– Oma tilanne on tällä hetkellä niihn verrattuna ihan hyvä, hän kuittaa.
Maija Hytin seuralainen Julius Hytti puolestaan sanoo ihmettelevänsä etenkin ay-liikkeen toimintaa.
– On outoa, että ei ole kykyä puhaltaa yhteen hiileen varsinkin näissä SAK:n joukoissa. Kyllä jonkilainen yhteissävel pitäisi minun mielestä löytyä, Julius Hytti vaatii.
Noora Vennamo puolestaan sanoo yhteiskuntasopimuksen aikaansaamisen vaikuttavan vaikealta. Kaikkia osapuolia ei saada tyytyväisiksi.
– Se on sellainen vääntö, joka varmaan täytyy tehdä, mutta aina joku tulee olemaan suuttunut ja vihainen. Yrittäjänä itse ajattelen elämästä niin, että teen vaan työtäni eli se ei muhun sinällään vaikuta, Vennamo sanoo.
Hallituksen ja ay-liikkeen touhut vaikuttavat monen mielestä soutamiselta ja huopaamiselta. Ilkka Alaviitala sanoo arvailujen yhteiskuntasopimuksen synnystä olevan tässä vaiheessa turhaa.
– Se on niin pahasti kesken vielä, että se onnistuu tai ei.
Samuli Tolvanen sanoo menettäneensä luottamuksen poliitikkohin jo aikoja sitten.
– Eihän työntekijöitä ajatella ollenkaan, siis perusduunareitahan poljetaan koko ajan alas. Opiskeleminen ja rehellinen työ ei Suomessa kannata enää kauan. Meiltä otetaan koko ajan pois ja sitten tää kermaväki saa kaiken. Meiltä otetaan ja niille annetaan. Duunarin ei Suomessa kannata tehdä töitä, heittää Tolvanen.