Vaarallisempaa kuin tupakointi – yksinäisyys koskettaa yhä useampaa

yksinäisyys
Yksinäisyys on tunne, joka voi vaikuttaa terveyteemme merkittävällä tavalla. Lehtikuva
Julkaistu 26.02.2016 13:26
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Epäterveellisiä elämäntapoja pidetään suurimpina terveysriskeinä. Yksi yleinen tunne nousee kuitenkin näiden riskitekijöiden yläpuolelle.

Yksinäisyyden on todettu vaikuttavan haitallisemmin ihmisen terveyteen kuin vaikkapa tupakointi tai korkea verenpaine, kertoo Stanfordin yliopiston tutkija Emma Seppala. Aiheesta kirjankin julkaissut tutkija uskoo, että sosiaalisilla kontakteilla on merkittävä vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Yhä useampi kokee yksinäisyyttä

Viime vuonna Raha-automaattiyhdistyksen RAY:n teettämän tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret aikuiset kokevat itsensä kaikkein yksinäisimmiksi. Tutkimukseen vastanneista reilu kymmenen prosenttia kertoi kokevansa usein yksinäisyyttä.

Yksinäisyys koskettaa myös vanhempaa ikäpolvea. Arvioiden mukaan Suomessa on jopa 300 000 yksinäistä yli 65-vuotiasta henkilöä. Yksinäisyyttä voi kokea monin tavoin, mutta yleisin syy yksinäisyyden kokemiseen löytyy juttukaverin puuttumisesta. Usea yksinäinen kokee, ettei heillä ole ketään, jolle puhua henkilökohtaisista ongelmistaan.

yksinäisyys

Jokainen meistä kokee yksinäisyyden eri tavalla. 

Sosiaalisten kontaktien puute linkittyy vahvasti ahdistuneisuuteen, unihäiriöihin, masennukseen ja syrjäytymiseen. Sen sijaan hyvän sosiaalisen verkoston omaavat ovat tutkitusti iloisempia, elävät pidempään ja parantuvat nopeammin sairauksista. He ovat myös kokonaisvaltaisesti terveempiä ja kokevat itsensä elinvoimaisimmiksi.

Yksikin hyvä ystävä riittää

Terveys ei kuitenkaan ole yhteydessä ystävien määrään. Positiiviset vaikutukset ilmenevät, kunhan ihmisellä on lähellään edes yksi henkilö, jolle hän tuntee voivansa pystyä puhumaan luottamuksella. Henkilö voi olla niin ystävä kuin sukulainenkin. Myös lemmikit voivat lievittää yksinäisyyttä. 

Sosiaalisten kontaktien luominen ei ole kuitenkaan helppoa, varsinkaan jos elämä on täytetty muilla asioilla. Erityisesti stressi saa meidät ajattelemaan monesti vain itseämme ja pärjäämistämme, jolloin muiden ihmisten huomioiminen vähenee.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että ympärillämme olevat ihmiset vaikuttavat huomattavasti terveyteemme. Esimerkiksi pienet ystävälliset teot antavat paljon muille, mutta ennen kaikkea itsellemme.

Miten vanhusten yksinäisyyttä voisi lieventää? Seniorit vastaavat:

2:12img

Lähteet: Techinsider, Ray

Tuoreimmat aiheesta

Yksinäisyys