Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut 23-vuotiaan vaasalaisen naisen ehdottomaan vankeuteen koulusurman valmistelusta.
Oikeuden mukaan hän oli valmistellut usean vuoden ajan hyökkäystä kouluun ja varsinaiseksi kohteeksi oli valikoitunut Isonkyrön koulukeskus.
Poliisi otti naisen kiinni maaliskuussa 2024 samana päivänä, kun hän oli julkaissut sosiaalisessa mediassa videon kouluhyökkäysaikeistaan. Nainen latasi videon ja 16-sivuisen tekstin, jossa hän avasi ajatteluaan, istuessaan autossa Isonkyrön koulukeskuksen parkkipaikalla. Somejulkaisujen jälkeen nainen käveli Isonkyrön koulukeskuksen ovelle, mutta kääntyi takaisin.
Poliisi otti hänet kiinni kotitalonsa parkkipaikalta. Kiinniotto johtui siitä, että naisen videojulkaisusta oli tehty poliisille ilmoitus.
Poliisi löysi naisen hallusta ladatun pistoolin, veitsen, polttopullon, useita lippaita ja yhteensä noin 190 patruunaa.
Oikeus: Pitkä suunnitelma
Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomion mukaan nainen alkoi valmistella hyökkäystä yli kaksi vuotta ennen kiinniottoa, lokakuussa 2021. Hän alkoi oikeuden mukaan harrastaa ammuntaa hankkiakseen itselleen aseen, etsi aiheesta tietoa ja hankki samoja kirjoja, joita koulusurmaajat ovat siteeranneet.
Käräjäoikeudessa nainen kertoi, että hän oli koululle kävellessään valmis toteuttamaan suunnitelmansa mutta muutti yhtäkkiä mieltään.
– Kun näin ne ihmiset, niin tajusin, etten pysty siihen, että en halua sellaista tehdä, hän kertoi käräjäoikeudessa.
Oikeudessa nainen kertoi motiivikseen lapsuudessaan pitkään jatkuneen koulukiusaamisen ja vaikeat kokemukset. Nainen oli myös kertonut pettyneensä yhteiskuntaan ja ihmisiin.
Käräjäoikeus arvioi, että vaikka nainen kääntyi viime hetkellä pois, valmistelutoimet olivat edenneet rangaistavan pitkälle. Oikeus piti myös mahdollisena, että nainen ei tuolloin ollut täysin luopunut suunnitelmistaan, oikeus arvioi.
Evita Enni Bettiina Kolmonen tuomittiin törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja ampuma-aserikkomuksesta kolmen vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Kolmonen tuomittiin menettämään myös alikersantin sotilasarvonsa.
Syyttäjä oli vaatinut Kolmoselle mielentilatutkimusta. Käräjäoikeus arvioi keskiviikkona, ettei tutkimukselle ollut tarvetta.
Vaikuttiko seurustelukumppanin puhelu?
Syyttäjän mukaan nainen jätti iskun tekemättä nähtyään koulun lapset ja arvioituaan heidät vääräksi kohderyhmäksi. Nainen itse sanoi luopuneensa suunnitelmastaan siksi, ettei pystynyt lopulta tekemään tekoa.
– Se, mikä on ollut Kolmosen syy jättää pitkään suunnittelemansa teko toteuttamatta 12.3.2024, on subjektiivinen seikka, ja viime kädessä ainoastaan Kolmonen tietää todellisen syyn päätökselleen, oikeus arvioi ratkaisussa.
Käräjäoikeus kuitenkin kiinnittää huomiota Kolmosen parisuhteeseen ja siihen, että Kolmosen aiemmalta seurustelukumppanilta tullut puhelu saattoi vaikuttaa tämän haluun luopua iskusta.
Mies oli saanut Kolmoselta huolestuttavia viestejä ja soitti hänelle – sattumalla silloin, kun Kolmonen oli Isonkyrön koulukeskuksen pihassa. Seurustelukumppanilla ei ollut oikeuden mukaan tietoa Kolmosen aikeista.
– Kyseinen puhelu on saattanut estää Kolmosta toteuttamasta suunnittelemaansa tekoa, oikeus pohtii.