"Vähänkö noloo!" – miten puhua seksistä murrosikäisen kanssa?

teinityttö ja äiti
Kyllä, se keskustelu saattaa olla teilläkin edessä. Mutta miten puhua seksistä oman lapsen kanssa?
Julkaistu 29.04.2016 12:21
Toimittajan kuva

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Seksistä keskusteleminen voi tuntua sekä nuoren että vanhempien mielestä hankalalta, nololta tai jopa pelottavalta – mutta se on erittäin suositeltavaa, joskaan ei pakkopullaa.

Miten vanhempien kannattaa puhua seksistä murrosikäisten lapsiensa kanssa – aihe kun voi olla hyvinkin kiusallinen, molemmille osapuolille?

– Olisi hyvä, että keskustelua seksuaalisuudesta olisi käyty koko elämän ajan siten, että juttelu on luonteva osa kasvatusta. Pienen lapsen kohdalla kyse on luonnollisesti siitä, miten omaa keho on arvokas ja tärkeä, Vanhemmuuskeskuksen asiantuntija ja sosiaalipsykologi Anja Saloheimo ohjeistaa.

Aiheeseen kannattaa tarttua sopivan tilaisuuden tullen. Keskustelua voi viritellä esimerkiksi kirjan, elokuvan tai televisio-ohjelman pohjalta.

Yksi vinkki on jättää esimerkiksi puolihuolimattomasti pöydälle tietokirja aiheesta.

teini

Nuoren seksuaalinen kehitys voi olla hyvinkin intensiivistä ja nopeatempoista. Siksi olisikin hyvä pystyä keskustelemaan aiheesta aikuisen kanssa.

”Mutku mutsi ei tajuu...”

”VÄHÄNKÖ NOLOO!”

Keskusteleminen voi kun voikin tuntua herkässä ikävaiheessa olevasta nuoresta erityisen nololta.

– Jos nuori ei halua keskustella vanhemman kanssa, voi nuoren lähipiirissä olla joku muu aikuinen, jonka kanssa juttelu on luontevampaa, esimerkiksi vaikkapa kummi, sukulainen tai kouluterveydenhoitaja. Nuorta kannattaa myös ohjata hyvän ja asiallisen tiedon lähteille, kuten esimerkiksi Väestöliiton nuortensivuille, Saloheimo kertoo.

Onko siinä sitten eroa, miten tytöille ja pojille tulisi puhua seksistä?

– Keskimäärin tytöt ja pojat saattavat olla kiinnostuneita hiukan eri asioista. Vanhemman kannattaa keskustella nuoren kanssa laajemminkin seksuaalisuudesta, tunteista, ihmissuhteista ylipäätään ja siitä, mitä nuoruusiän kehitykseen kuuluu, Saloheimo kuvailee.

– Tietysti esimerkiksi tyttöjen kanssa on tärkeää puhua kuukautisista mieluummin hyvissä ajoin.

2387815

Seksistä puhumisen ei pidä olla pakkopullaa.

Nuorelle on hyvä luoda tilaisuuksia ja mahdollisuuksia puhua seksistä ja seksuaalisuudesta: vastaa niihin kysymyksiin, joita nuori esittää. Keskustelua ei kannata aloittaa myöskään pakolla tai puhua asiasta väkisin.

– Tärkeää on tuoda esille, että jokaisen tulee edetä omaan tahtiin. Esimerkiksi omaan seurustelukumppaniin pitää ensin tutustua. Seksiin ei pidä olla kiire vain siksi, ”kun kaikki muutkin” – näitä paineita tulisi pyrkiä hillitsemään.

Saloheimo myös muistuttaa, että tutkimusten mukaan seksi aloitetaan nykyään myöhemmin.

Millaiset kysymykset askarruttavat nuoria?

Väestöliiton tutkimuksen mukaan nuoria kiinnostavat pitkälti perusasiat, kuten ”olenko ok” ja ”miten löydän seurustelukumppanin”.  

Nuoret eivät välttämättä halua tietoa pelkästään seksistä – tietoa kaivataan myös seurustelusta, rakastumisesta, ihmissuhteista tai vaikkapa eroamisesta.

Tässä onkin hyvä vinkki: nuoren päässä pyörii juuri niitä samoja kysymyksiä, joita itsekin saatoit lukea tai kysyä esimerkiksi Bees & Honey -palstasta. ”Dear Eki, olen 152cm/55kg, ok?”

Vanhempi voikin pysähtyä ja pohtia omaa nuoruuttaan ja seksuaalisuuttaan. Mitä olisit itse halunnut tietää?

Oma lapsesi saattaa olla juuri samaisten kysymyksien äärellä.

Kerro oma tarinasi!

Kysely.

Lisätietoa: Urpot.fi – tukipalvelu murrosikäisten nuorten vanhemmille sekä Väestöliiton Nuoret-sivusto

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Perhe