Kuukautiset voivat alkaa jo 9-vuotiaana, joten on tärkeää keskustella kasvamiseen ja kehoon liittyvistä asioista lapsen kanssa ajoissa.
Kuukautiset, rinnat, lisääntyminen – koululaitos valistaa lastasi niistä ennemmin tai myöhemmin. On kuitenkin tärkeää perehtyä näihin asioihin jo ennen koulun pakollisia tunteja.
On parempi, että esiteini-ikäinen saa faktatietoa kotoa sen sijaan, että kaveriporukan huhupuheet olisivat ainoa valistusmuoto ennen opettajien puuttumista asiaan.
Mitä lapsen täytyy tietää?
Kuukautiset voivat alkaa jo 9-vuotiaana, joten on tärkeää keskustella avoimesti jo nuoren lapsen kanssa hänen ikäänsä soveltuvalla tavalla. Lapselle, niin tytölle kuin pojallekin, voi kertoa seuraavista asioista:
- Kasvaminen, kehon muutokset
- Kuukautiset
- Sukupuolielinten oikeat nimet
- Mistä lapset tulevat
Esiteini- ja teini-ikäisen kanssa voi keskustella myös näistä:
- Teini-iän tuomat muutokset kehossa
- Seksi
- Seksuaalinen suuntautuminen
- Ehkäisy ja seksin välityksellä tarttuvat taudit
- Raskaus ja abortti
- Kuukautiset
- Rakkaus, parisuhteet
- Märät unet, itsetyydytys
Tarkoituksena ei ole tehdä keskustelusta suurta asiaa, tai puhua jokaisesta aiheeseen liittyvästä yksityiskohdasta. Kun vanhempi ottaa esiin esimerkiksi karvankasvun ja kuukautiset, nuorta ei hävetä myöhemmin kysyä näistä aiheista. Aiheessa ei ylipäätään ole mitään hävettävää, vaikka siltä voi tuntua!
Aloita ajoissa!
Älä usko tv-sarjoja, joissa yksi ”suuri keskustelu” punastelevan isän tai äidin kassa riittää.
Keskustelut kehityksestä ja seksistä kannattaa aloittaa varhain, ja aiheista voi puhua vähän kerrallaan useina eri kertoina. Moni lapsi tai nuori miettii aihetta myös itsekseen, joten joskus aloite voi tulla luontaisesti lapselta itseltään.
Kaiva aiheita tosielämästä
Se, että ystäväsi tuli raskaaksi, on onnenpotku monella tavalla: nyt voit kätevän aasinsillan kautta alkaa kertoa lapselle, mistä vauvat tulevat. Voit kertoa omasta raskaudestasi ja siitä, millaista on elää parisuhteessa.
Jos suosikki-tv-sarjassanne on menossa dramaattinen suhdesoppa, sitäkin voi käyttää keskustelunavaajana.
Pysy epävirallisena
Esimerkiksi rintojen kehittymisestä voi puhua matkalla treeneihin: ”Tarvitsetko uusia treenivaatteita? Meidän täytyy alkaa harkita sinulle urheiluliivejä, ne ovat mukavammat, kun rinnat kasvavat”. Keskustelun ei tarvitse tapahtua kotisohvalla ja alkaa sanoilla "istu alas, nyt jutellaan".
Käytä sukulaisia esimerkkinä: ”Tädilläsikin toinen rinta oli aina suurempi kuin toinen, se huolestutti häntä”. Näin voitte keskustella aiheesta ilman, että kumpikaan teistä on keskustelun pääaihe.
Vastaa kysymyksiin
Ei ole järkevää aloittaa keskustelua seksistä ja punastella paniikissa, jos nuori sitten kysyy ”mikä on suihinotto”. Selitä vaikeatkin asiat rauhallisesti ja asiallisesti, ilman turhia kuvailuja. Käytä asiallista termistöä.
Käytä apuvoimia!
Kaikkeen ei tarvitse tietää vastausta. Nuori voi saada apua myös kirjasta tai netistä. Kokeilkaa esimerkiksi näitä sivuja:
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorten netti
- Väestöliiton nuorten nettisivu
- Tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä
- Väestöliiton Poikien Puhelin
- Lisää sivuja osoitteessa Nuortenelama.fi
Ole rauhallinen
Kun puhut seksuaalisuudesta nuoresi kanssa, kerrot tärkeää informaatiota ja muokkaat samalla hänen asennettaan. Jos olet rauhallinen ja käytännönläheinen, hänkin oppii sellaiseksi. Vaikka aihe voi tuntua vaikealta, keskustelut voivat vahvistaa sidettä vanhemman ja lapsen välillä.
Jouduitko tukalaan tilanteeseen? Tässä vinkit:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Netmums.com