Vahvemmat oluet myyntiin kauppoihin - kuka korjaa potin?

Alko arvioi litramääräisen myyntinsä vähenevän noin 6–11 prosenttia ensimmäisenä vuonna sen jälkeen, kun alkoholilain muutos on astunut voimaan.

Lakimuutos koskee Alkon mukaan noin neljää prosenttia sen litramyynnistä. Kokonaisvaikutus myyntiin tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan suurempi, sillä lakimuutos vaikuttanee myös perinteisten viinien myyntiin, arvioi Alko tiedotteessa keskiviikkona.

Lue myös: Vahvemmat alkoholijuomat kauppoihin heti maanantaina

Alkon mukaan arvion epävarmuutta lisää kuitenkin epätietoisuus siitä, miten kuluttajat ottavat uudet tuotteet vastaan ja miten kuluttajien käyttäytyminen muuttuu. Myös kauppojen valikoimien hinnoittelu ja tuotevalikoiman laajuus vaikuttavat.

Lakimuutoksen myötä ruokakaupoissa saa myydä jatkossa enintään kahdeksanprosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Aiempi raja oli 5,5 prosenttia.

Alko ennakoi lisäksi roolinsa vaikuttavana alkoholipolitiikan välineenä kaventuvan, kun entistä vahvemmat alkoholijuomat vapautetaan vähittäismyyntiin.

Hyllyt täyttyvät nopeasti

Päivittäistavarakaupassa lain hyväksymistä tervehdittiin ilolla.

–  Kaupat ovat valmiina palvelemaan kuluttajia ja aloittamaan uusien juomaryhmien vastuullisen myynnin uuden lain tultua voimaan. Hallitusohjelmassa on kuitenkin myös monia muita alkoholilakiin liittyviä uudistuksia, joiden etenemistä olisi jo aika vauhdittaa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Tuula Loikkanen sanoi tiedotteessa.

Keskosta kerrottiin, että K-ryhmän liikkeissä muutos näkyy nopeasti. Uudet tuotteet pyritään saamaan asiakkaille tarjolle ensimmäisestä mahdollisesta päivästä lähtien.

Vahvemmat oluet kauppoihin - kuka korjaa potin? Aiheesta keskusteltiin torstaina myös Huomenta Suomessa. Keskustelun voit katsoa jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat