Tuore tutkimus osoittaa, että vaihdevuosioireisiin annettavat hormonikorvaushoidot eivät pitkällä aikavälillä vaikuta niitä käyttävien naisten kuolleisuuteen. Havainto on tervetullut, sillä hormonihoitojen kuolleisuusvaikutuksia ei ole ennen tutkittu yhtä kattavasti.
Hormonikorvaushoitoja käytettiin vuosituhannen vaihteeseen saakka hyvin vapaasti, kunnes tutkimukset osoittivat niiden voivan suurentaa vaihdevuosi-ikäisten naisten riskiä sairastua muun muassa rintasyöpään, laskimoveritulppiin sekä sydän- ja verisuonioireisiin.
Nyt julkaistu tutkimus perustuu samojen WHI-tutkimusten aineistoihin, joiden avulla hormonikorvaushoitojen haitat aikoinaan havaittiin. Toisessa tutkimuksessa 8 500 naista sai progesteroni–estrogeeni-yhdistelmähoitoa kuuden vuoden ajan ja toisessa 5 300 pelkkää estrogeenia seitsemän vuoden ajan. Naisia verrattiin yhtä moneen lumevalmistetta saaneeseen.
Yhteensä 18 vuoden seurantojen aikana hormonikorvaushoitoa saaneiden kokonaiskuolleisuus, sydän- ja verisuonitautikuolleisuus tai syöpäkuolleisuus eivät eronneet lumevalmistetta saaneiden verrokkien kuolleisuudesta.
Tutkijat pitävät tuloksia tervetulleena osoituksena siitä, ettei ainakaan kuuden–seitsemän vuoden mittainen hormonikorvaushoito suurenna naisen riskiä menehtyä seuraavien 18 vuoden aikana. Näin ollen hoitoja voi hyvin käyttää nykyisten hoitosuositusten mukaisesti.
Yhdysvalloissa estrogeenivalmisteena käytetään hevosen konjugoituja estrogeeneja, mutta Suomessa ja muualla valmisteina ovat luonnolliset estrogeenit. Onkin epäselvää, miten hyvin tulokset yleistyvät Suomen oloihin.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Munasarjasyöpä on salakavala tappaja
Munasarjasyöpä ehtii yleensä levitä pitkälle ennen kuin se löytyy. Kun näin käy, suuri osa sairastuneista menehtyy. Seulontakeinoja ei ole.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.