Vaihdevuosioireita ei edelleenkään tunnisteta – näin se voi vaikuttaa naisen työuraan

Mitkä ovat vaihdevuosien tyypillisimmät ja yllättävimmät oireet? 2:37
KATSO VIDEO: Mitkä ovat vaihdevuosien tyypillisimmät ja yllättävimmät oireet? Näyttelijä Elisa Piispanen sekä työterveyslääkäri Kaisu Norbäck kertovat menopaussioireista.

Vaihdevuosioireiden tunnistaminen on edelleen haasteellista naisille itselleen, mutta myös terveydenhuollon ammattilaisille. Usein vaaditaan paljon tutkimuksia ennen kuin moninaiset oireet yhdistetään menopaussiin ja se vaikuttaa naisten etenemiseen uralla.

Terveystalon teettämän kyselytutkimuksen mukaan hankalat vaihdevuosioireet voivat estää naisen etenemistä työuralla.

Tutkimukseen vastanneista 400 vaihdevuosi-ikäisestä naisesta noin neljännes koki, että olivat jättäneet hakematta esimerkiksi vaativampaa työtehtävää vaativien oireiden vuoksi.

Terveystalon johtavan työterveyslääkärin Kaisu Norbäckin mukaan on edelleen valitettavan yleistä, etteivät terveydenhuollon ammattilaiset tunnista vaihdevuosioireita niin hyvin kuin pitäisi. 

Samaan aikaan naiset itsekään eivät osaa yhdistää usein hyvin moninaisia oireita vaihdevuosiin.

Pahimmillaan arkea monin tavoin hankaloittavat oireet voivat kestää useita vuosia tai jopa naisen loppuelämän ajan.

Tyypillisesti oireet kuitenkin kestävät kolmesta kuuteen vuoteen, Norbäck kertoo.

Mitkä ovat vaihdevuosien tyyppioireet, entäpä yllättävät oireet? Yllä olevalla videolla näyttelijä Elisa Piispanen sekä työterveyslääkäri Kaisu Norbäck kertovat menopaussin tyypillisistä ja erikoisistakin oireista.

Aivoverenkiertohäiriö, sydänvika, uupumus? Ei, vaan vaihdevuodet

Esimerkiksi näyttelijä Elisa Piispanen joutui käymään läpi laajat ja pitkät poissulkevat tutkimukset ennen kuin muun muassa huimaus, pahoinvointi, uupunut olo ja tunnemyrskyt yhdistettiin menopaussiin.

Tutkittiin, onko kyseessä aivoverenkiertohäiriö, tehtiin sydänfilmi, selvitettiin kilpirauhasen vajaatoiminnan mahdollisuutta ja poissuljettiin liuta muita sairauksia. Seuraavaksi sain lähetteen psykologille, koska epäiltiin uupumusta.

Kun kaikki tulokset sitten näyttivät normaaleilta ja olin muutenkin huippukunnossa, sain lähetteen gynekologille, joka oireet kuultuani sanoi, että kyseessä voisivat olla vaihdevuodet.

Piispaselle määrättiin hormonikorvaushoito ja oireet helpottuivat merkittävästi.

Se oli ihan maagista, kuinka estrogeenikorvaushoito toimi heti. Olin kuin kasvi, joka nousi ja huusi: minä näen. Tuntui, että kaikki aistitoiminnotkin palasivat.

Katso koko keskustelu: Ovatko vaihdevuodet työelämän lasikatto?

Lue myös:

    Uusimmat