Vain harva tunnistaa varoitusmerkit: Nainen, älä ohita näitä munasarjasyövän oireita!

1:08imgKATSO MYÖS: Gynekologi kertoo, mitkä tekijät altistavat munasarjasyövälle ja miksi se on niin petollinen tauti.
Julkaistu 08.05.2024 06:38
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Suomessa vuosittain noin 500 naista sairastuu munasarjasyöpään. Hedelmättömyys, endometrioosi ja myöhäinen ensisynnytysikä suurentavat munasarjasyövän riskiä. Sairaus on pitkään oireeton, ja oireitakin voi olla vaikea yhdistää mihinkään vakavaan, sillä ne sopivat niin moneen muuhun sairauteen tai harmittomaan vaivaan.

Juttu on julkaistu alun perin marraskuussa 2023 ja julkaistaan nyt uudelleen maailmalla 8. toukokuuta vietettävän, tietoisuutta munasarjasyövästä lisäävän World Ovarian Cancer Day -päivän kunniaksi.

Munasarjasyöpä on naisten kymmenenneksi yleisin syöpä. Sairastumisen riski kasvaa iän myötä ja eniten sairautta diagnosoidaan 60–64-vuotiailla naisilla, kertoo Syöpäjärjestöt.

Koska oireet ovat niin tavanomaisia ja voisivat sopia moneen muuhunkin sairauteen, ehtii syöpä usein levitä jo muualle elimistöön ennen sen löytymistä.

Lisäksi naiset vaikuttavat olevan huonosti perillä siitä, mitkä munasarjasyövän oireet ovat.

GSK:n teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että vain neljä prosenttia naisista tiesi suurimman osan munasarjasyövän oireista. 19 prosenttia vastanneista kertoi tietävänsä joitain oireita. Kyselyyn vastasi yli tuhat suomalaista naista.

Lue myös: Kipu seksin aikana ei ole normaalia: Seksologi kertoo, mistä se voi johtua – "Melkein yleisin syy"

Syöpäjärjestöt kertoo, että 80 prosentilla sairastuneista syöpä on jo ehtinyt levitä laajemmin vatsaontelon alueelle tai muihin elimiin, kun syöpä diagnosoidaan.

Munasarjasyöpä oireilee muun muassa väsymyksenä, ummetuksena, ripulina, tihentyneenä virtsaamistarpeena, pahoinvointina, vatsan turvotuksena, painon putoamisena, ruokahaluttomuutena, yhdyntäkipuina tai muina kipuina.

Joskus ensioireena voi olla hengenahdistus, yskä tai rintakipu, mikä voi olla merkki siitä, että syöpä on jo levinnyt keuhkopussiin, käy ilmi Kaikkisyövästä.fi-sivustolta.

Häpeä voi estää gynekologisen syövän löytymisen ajoissa

Lääkeyhtiö GSK:n teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että useat naiset kokevat häpeää ja vaikeutta puhua gynekologisista vaivoistaan lääkärille

Lue myös: Tutkimus: Nämä ammatit voivat lisätä munasarjasyövän riskiä

Munasarjasyövän aiheuttajat

Munasarjasyövän riskiä suurentavat endometrioosi, myöhäinen ensisynnytysikä ja hedelmättömyys sekä yli viisi vuotta kestänyt vaihdevuosien hormonihoito. 

Myös ylipaino, diabetes ja tupakointi lisäävät riskiä.

Suomalaisten munasarjasyövistä 5–10 prosenttiin liittyy perinnöllinen alttius, arvioiden mukaan. Jos kahdella tai useammalla lähisukulaisella on todettu munasarjasyöpä, on syytä olla yhteydessä perinnöllisyysneuvontaan.

Sairastumisen riskiä pienentävät ehkäisypillerien käyttö, raskaudet, imetys ja sterilisaatio.

Lähteet: kaikkisyovasta.fi, Duodecim

Tuloksista käy ilmi, että jopa 65 prosenttia naisista kokee, että gynekologisia vaivoja on joskus vaikea ottaa puheeksi. 

Alle 30-vuotiaista naisista jopa 85 prosenttia kokee, että gynekologisia ongelmia on ainakin välillä hankala ottaa esille. Samassa ikäryhmässä 53 prosenttia kertoi, että häpeän tunne voi estää gynekologisiin tutkimuksiin hakeutumista. 

Lue myös: Vaihdevuosista liikkuu paljon haitallisia uskomuksia: Gynekologin mukaan moni nainen pelkää turhaan hormonihoitoja

Iän myötä oireista puhuminen ja häpeän tunteminen kuitenkin laskivat ja 60–69 vuotiaista enää puolet kokee vaivojen esiin nostamisen hankalaksi. 

GSK:n kyselytutkimukseen osallistui 1 029 suomalaista 18 vuotta täyttänyttä naista.

Lue myös: Treenaatko lantionpohjan lihaksia säännöllisesti? Se ei ehkä ole tarpeen: "Harva tietää, että..."

Lue myös: Suurin osa suolistosyöpään sairastuneista kärsii yhdestä näistä kolmesta oireesta

Katso myös Seksimyytit-sarjan 4.jakso: Vulvamyytit murskaksi ja tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan

16:09imgSeksimyytit-sarjan 4. jaksossa tutustutaan vulvamyytteihin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: kaikkisyovasta.fi, GSK:n tiedote, Duodecim

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä