Munasarjasyöpä on salakavala tappaja – oireet epämääräisiä, seulontakeinot puuttuvat

Munasarjasyöpä ehtii yleensä levitä pitkälle ennen kuin se löytyy. Kun näin käy, suuri osa sairastuneista menehtyy. Seulontakeinoja ei ole.

Huippujuoksija Kirsi Valasti uskoo, että ilman vuosien huippu-urheilun tuomaa kehotietoisuutta ja juoksemista hän tuskin olisi huomannut ajoissa outoja tuntemuksia, jotka tarkemmissa tutkimuksissa paljastuivat munasarjasyövän oireiksi. Ylilääkäri, professori Ulla Puistola arvelee Valastin olevan tässä aivan oikeassa.

– Munasarjasyövän oireet ovat hyvin epämääräisiä. On tehty esimerkiksi sellainen tutkimus, jossa (munasarjasyöpään sairastuneet) potilaat ovat merkinneet, mitä vaivoja heille on tullut kolme kuukautta ennen diagnoosia. Sitten on otettu ihan vastaavanlainen terve naisryhmä, ja he ovat merkanneet samalla tavalla – eikä niissä ole mitään eroa, Puistola kertoi Hyvää Elämää -lähetyksessä.

– Eli on vähän vatsan turvotusta, on vähän huonoutta, on vähän väsymystä. Ei siis mitään spesifistä, Puistola jatkoi.

Lääkäreilläkään ei ole juuri keinoja etsiä tautia varhaisessa vaiheessa, jolloin siitä paraneminen olisi todennäköisempää.

Munasarjasyövän oireet

  • Tyypilliset ensioireet ovat epämääräisiä yleisoireita: lieviä vatsavaivoja, ruokahaluttomuutta ja yleistä väsymystä
  • Pidemmälle edenneessä taudissa oireita ovat turvotuksen, täyteläisyyden tai paineen tunne mahassa sekä maha- tai alaselkäkipu
  • Myös suoliston toiminnan häiriöt, tihentynyt virtsaamisen tarve, ruokahaluttomuus, laihtuminen ja yhdyntäkivut ovat mahdollisia

Lähteet: Kaikkisyovasta.fi, Duodecim

– Rintasyöpää voi seuloa mammografialla ja kohdunkaulansyöpää papa-tutkimuksella, mutta munasarjasyöpään meillä ei ole mitään seulontamittaria.

Kirsi Valasti oli käynyt ennen sairastumistaan vuosittain jopa ultraäänitutkimuksissa, mutta edes niissä tautia ei havaittu.

– Se on täysin satunnaista, että se tulee esille. Sellaiset 15–20 prosenttia munasarjasyövistä tulee esiin niin kuin Kirsin kohdalla varhaisessa vaiheessa, jolloin tauti on rajoittunut ja vain toisessa munasarjassa, Puistola kertoi.

Alkuvaiheen munasarjasyövässä ennuste on todella hyvä.

– Mutta kun mennään näihin keskimääräisyyksiin, niin yli puolet menehtyy munasarjasyöpään alle viidessä vuodessa. Valtaosalla se on levinnyt ei pelkästään vatsaontelon alueelle vaan maksaan tai keuhkoihin, ja silloin ollaan täysin eri tilanteessa.

Mitkä merkit saivat Kirsi Valastin hakeutumaan lääkäriin? Millaisia riskitekijöitä munasarjasyöpään liittyy? Miksi taudin tutkimus on huonoissa kantimissa? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat