Usko valtion toimenpiteisiin jäteasioissa on Venäjällä heikkoa. Vladimir Putin on ilmoittanut, että kierrätysastetta nostetaan 60 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä.
Timohovon kaatopaikka Moskovan ulkopuolella kohoaa 157 metrin korkeuteen.
– Katsokaa pyramidiamme! Viranomaiset priorisoivat polttamista kierrätyksen sijaan, kierrätysaktivisti Roman Judakov sanoo.
Vuodesta 2013 paikalliset ovat valittaneet pahasta hajusta ja olleet huolissaan siitä, että jätevesi saattaa saastuttaa pohjaveden. Viranomaiset pitävät kaatopaikkaa turvallisena, mutta aktivistit ovat eri mieltä.
Virallisten tietojen mukaan vain seitsemän prosenttia jätteistä kierrätetään Venäjällä. Eurostat kertoo, että Suomessa vuonna 2017 kierrätettiin 40,5 prosenttia ja Saksassa 68 prosenttia jätteistä.
Lue myös: Filippiinit kuljettaa Kanadaan takaisin tonneittain roskaa – kierrätettäväksi merkitty jäte ei ollutkaan kierrätettävää
Valtaosa venäläisistä kotitalousjätteistä päätyy kaatopaikoille, joista jätevuoret näkyvät kilometrien päähän.
Moskova tuottaa noin 15 prosenttia Venäjän jätteistä. Viime vuosina jätehuolto on aiheuttanut kiivasta keskustelua, kun Moskovan lähistöllä asuvat ihmiset ovat osoittaneet mieltään ylitäysien tai palamaan syttyneiden kaatopaikkojen takia.
Viranomaiset keksivät viedä osan paikallisista jätteistä pohjoiseen Arkangeliin noin tuhannen kilometrin päähän pääkaupungista.
Projekti aiheutti mielenosoituksia ja yhteenottoja paikallisten mielenosoittajien, rakennustyöläisten ja vartijoiden välillä.
"Tarvitsemme muutosta mentaliteetissa ja laissa"
Joulukuussa presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että kierrätysastetta nostetaan 60 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä 200 kierrätyskeskuksen avulla.
Kierrätyksen puolesta kampanjoivat suhtautuvat asiaan epäillen. Heidän mukaansa kaikki keskitetyt yritykset kierrättää ovat epäonnistuneet ja vain yksityiset aloitteet voivat toimia.
– He teeskentelevät puhuvansa kierrätyksestä. Olen nähnyt mainoksia metrossa ja gallupeja aiheesta, mutta tällä hetkellä hallitus ei riennä meidän tueksemme, sanoo Aljona Rudjuk, joka pyörittää pientä kierrätyskeskusta Moskovassa.
Lue lisää: Uudesta ihmeaineesta ihmiskunnan megaongelmaksi – muovin tie parkesiinista merien muoviongelmaan
Päivittäin kymmenet moskovalaiset tuovat kierrättämänsä jätteet keskukseen, joka toimii yhteistyössä ympäristöjärjestö Sobiratorin kanssa. Sobirator hakee myös jätteet kotoa korvausta vastaan.
Perustaja Leonid Sinitsynin mukaan kierrättämisen laajentamista jarruttaa osaltaan hallituksen innottomuus toimia.
– Voimme näyttää ihmisille, miten kierrätetään, mutta emme voi ratkaista ongelmaa. Tarvitsemme muutosta mentaliteetissa ja laissa, hän sanoo.
Jäteuudistuksella ei ole ollut toivottua tehoa
Tähän mennessä hallituksen toimet ovat olleet päinvastaisia. Niin sanottu "jäteuudistus" astui voimaan tammikuussa, ja sen tavoitteena oli tehdä jätehuollosta läpinäkyvämpää.
Sen sijaan se johti jätteiden hävittämisen hinnan nousuun, mikä suututti ihmisiä.
– Pakkausten hintojen pitäisi nousta, ei jätteiden hävittämisen hinnan. Niin kauan kuin ihmiset ovat vihaisia, he eivät ole motivoituneita kierrättämään, sanoo uudistuksen suunnittelussa mukana ollut entinen kansanedustaja Maxin Shingarkin.
Moskovan paikallishallinto sanoo rahojen menevän uusiin kierrätyslaatikkoihin ja kuljetuskuluihin. Viime vuonna avattiin kolme kierrätyskeskusta, ja rakenteilla on yhdeksän lisää.
Lisäksi yli 700 000 koululaista on paikallishallinnon mukaan saanut opetusta kierrättämisen hyödyistä.
Lue lisäksi: Syyttäjä: Levin voimanainen perusti laittoman kaatopaikan ja varastoi 44 tonnia jätettä
Tästä huolimatta Shingarkin epäilee, että Moskovan tärkeimmällä paikallisella jätehuoltotoimijalla ei riitä motivaatiota kierrätyksen kehittämiseen.
Yritys on osittain valtiollisen Rostec-yhtiön omistuksessa ja osallistuu myös neljän jätteenpolttouunin rakentamiseen. Shingarkin näkee tässä intressiristiriidan.
– Lajittelu ja kierrätys tarkoittaisivat, että jäisi vähemmän jätteitä poltettavaksi, hän sanoo.
Jätehuoltotoimija kiistää kierrätysinnon puutetta. Tiedottajan mukaan vain kierrätykseen kelpaamaton jäte poltetaan.