Kun Kiina toissa vuonna päätti, että nyt riittää maailman suurimpana jätteiden vastaanottajana oleminen, Euroopassa ryhdyttiin tonkimaan mahdollisia uusia jätteidenvientikohteita. Yksi sellainen löytyi EU:n lounaiskolkasta Portugalista, missä kaatopaikkojen jätemaksut ovat pienet.
Enimmillään Kiina toi pelkästään muovijätettä lähes yhdeksän miljoonaa tonnia vuodessa. Kun maan ympäristöongelmat alkoivat nousta kansalaisten huoleksi, kommunistipuoluekin katsoi parhaaksi tehdä asialle jotain.
Yksi ratkaisu oli jätteiden tuonnin rajoittaminen, ja päätös tuntuu eri puolilla maailmaa, sillä jätettä syntyy yhä massiiviset määrät, eikä kaikkea käsitellä tai kuljeteta kaatopaikoille jätteen ”kotimaassa”.
Tämän on saanut tuta Sobradon kylä lähellä Porton kaupunkia Pohjois-Portugalissa.
Kylänraitilla haisee
Kulku hiljaisen kylän raitilla on epämiellyttävää, kun läheisen yksityisen kaatopaikan hajut tulevat tuulen mukana. Jätekasat houkuttelevat myös rottia, hyönteisiä ja lokkeja, ja niiden mukana voi levitä tauteja.
– Miten on mahdollista, että maa, joka esittää itsensä turistikohteena, maa joka haluaa olla innovatiivinen, maa joka haluaa, että sillä on erilainen arvoketju, mitä maamme hyötyy tällaisesta bisneksestä?, kysyy tuohtuneena José Ribeiro, Valongon kunnan, johon Sobrado kuuluu, pormestari.
Ei mitään, jos kyläläisiltä ja ympäristöväeltä kysyy.
– Haluan, että hallituksemme tuo meille takaisin puhtaan ilman, jota aiemmin hengitimme, sobradolainen Joaquim Nelson sanoo uutistoimisto Reutersille.
Kaatopaikkaa pyörittävä yhtiö Recivalongo sanoo, että se noudattaa kaikkia säännöksiä ja vaatimuksia.
Jätettä laillisesti myös ulkomailta
Portugalissa on 11 yksityisiä kaatopaikkaa, ja niihin saa tuoda jätettä myös ulkomailta. Sobradoon saa siten kipata muun muassa rakennusjätettä, missä on mukana asbestia.
Toissa vuonna Portugaliin tuotiin noin 330 000 tonnia jätettä, jossa voi olla mukana vaarallisia aineita. Määrä oli 53 prosenttia edellisvuotta enemmän, kertoo Portugalin ympäristövirasto APA. Tästä jätteestä noin kolmasosa päätyy kaatopaikoille.
EU:ssa jätetonnin vieminen kaatopaikalle maksaa keskimäärin 80 euroa. Portugalissa summa on 9.90 euroa, sanoo uutistoimisto Reuters. Raha puhunee tässäkin.
Portugalin hallitus on luvannut kiristää jätteiden tuontia maahan. EU puolestaan on määrännyt, että vuoteen 2035 mennessä jäsenmaissa kunnat saavat dumpata kaatopaikoille korkeintaan 10 prosenttia kunnan tuottamista jätteistä.
Jätettä mafian hallitsemasta eteläisestä Italiasta
Sobradoon jätettä tulee pormestarin mukaan monesta maasta, eikä jätteen koostumusta aina tiedetä. Mutta se siellä tiedetään, että roskaa tulee muun muassa Campaniasta eteläisestä Italiasta. Siellä mafialla on vuosikymmeniä ollut sormensa pelissä jätebisneksessä.
Rikollisjärjestöt ovat Campaniassa vieneet kaatopaikoille ja polttaneet myrkyllistä jätettä pitkään, ja vuonna 2015 alue alkoi viedä jätettä toisaalle, myös Portugaliin. Portugalin ympäristöviraston mukaan Campaniasta tuli Sobradoon 15 000 tonnia jätettä.