Vaivaako verenpaine? Tutkijat suosittelevat yllättävää juomatapojen muutosta

Pienen pilottitutkimuksen mukaan hanavettä kannattaa suosia muovipulloista juomisen sijaan.

Vertaisarvioidussa Microplastics-julkaisussa esitelty pieni pilottitutkimus havaitsi, että muovipullosta juominen voi nostaa verenpainetta. Syyksi epäillään mikromuovin pääsyä verenkiertoon. Aiemman tutkimuksen mukaan muovipulloista irtoaa mikromuoviakin pienempää nanomuovia.

Pikkiriikkisiä muovihitusia löytyy esimerkiksi monesta ruoasta. Seurauksena mikromuovia on löydetty esimerksi valtimoista, kiveksistä, peniksestä, istukoista ja jopa aivoista. Mikromuovia on löytynyt myös ihmisen sydämestä. Erään vuonna 2022 julkaistun tutkimuksen mukaan ihmisen kehoon päätyy noin 5 grammaa eli noin luottokortin painon verran mikromuovia viikoittain. Esimerkiksi pulloruokitut vauvat nielevät päivittäin miljoonia mikromuovipartikkeleita 

Tulosten varmistamiseksi tarvitaa lisätutkimusta

Nyt julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että verenpaine laski merkittävästi osallistujilla, jotka lakkasivat juomasta kaupallisesti tuotettuja, pullotettuja juomia muovi- tai lasipulloista ja joivat pääasiassa vain hanavettä kahden viikon ajan. 

– Tutkimuksen tulokset viittaavat ensimmäistä kertaa siihen, että muovin käytön vähentäminen voisi mahdollisesti alentaa verenpainetta, luultavasti johtuen muovihiukkasten määrän vähenemisestä verenkierrossa, itävaltalaisen Danuben yliopiston tutkijatiimi kirjoittaa.

Tutkimuksessa osallistujien verenpaine mitattiin tutkimuksen alussa sekä sen jälkeen. Tulokset paljastivat "merkittävän laskun" diastolisessa verenpaineessa eli alapaineessa kahden viikon jälkeen kaikilla osallistujilla – ja naisosallistujilla vielä neljän viikon jälkeen. Systolisessa verenpaineessa eli yläpaineessa ei havaittu muutoksia.

Tulosten perusteella tutkijat arvelevat, että verenkierrossa olevat muovihiukkaset saattavat vaikuttaa kohonneeseen verenpaineeseen ja kertovat tulleensa siihen tulokseen, että muovipulloihin pakattuja juomia tulee välttää.

Tulosten varmistamiseksi tutkijat haluaisivat varmistaa alustavat tulokset vielä laajemmalla osallistujajoukolla, sillä nyt tutkimukseen osallistujia oli vain kahdeksan: viisi naista ja kolme miestä. Laajemmassa tutkimuksessa tutkijat suosittelisivat mittaamaan verenpaineen useampana päivänä. Lisäksi sukupuolierot sydänterveydessä tulisi ottaa tarkemmin huomioon. Tutkimuksessa ei otettu kantaa myöskään siihen, millaisia juomia osallistujat joivat pulloista ennen osallistumistaan tutkimukseen.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat