Mikromuovia kulkeutuu ruoansulatuksen mukana jopa aivoihin – tutkijat huolissaan pitkäaikaisvaikutuksista

Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat? 0:31
KATSO MYÖS: Saako jäätelökiposta syödä? Tätä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat.

Mikromuovia vaikuttaisi tutkimusten mukaan löytyvän kaikkialta, jopa ihmiskehosta. Nyt tutkijat yrittävät selvittää, millaisia pitkäaikaisvaikutuksia mikromuovin kertymisellä kehoon on.

Mikromuovia on joka puolella ja siltä on lähes mahdotonta välttyä.

Tuoreessa, Environmental Health Perspectives -alustalla julkaistussa tutkimuksessa New Mexicon yliopiston tutkijat havaitsivat, että mikromuoveilla on merkittävä vaikutus ruoansulatusreitteihimme kulkeutuen suolistosta munuaisten, maksan ja jopa aivojen kudoksiin, kerrotaan EurekAlert-sivustolla.

Mikromuovit leviävät suolistosta muihin kudoksiin

New Mexicon yliopiston gastroenterologian ja hepatologian osaston apulaisprofessori Eliseo Castillo johtaa yliopiston tutkimusta mikromuoveista.

– Viime vuosikymmeninä mikromuoveja on löydetty valtameristä, eläimistä ja kasveista, vesijohtovedestä ja pullovedestä. Niitä näyttää olevan kaikkialla, Castillo toteaa.

Castillo, tutkijatohtori Marcus Garcia sekä muut yliopiston tutkijat altistivat neljän viikon ajan hiiriä mikromuoveille niiden juomaveden kautta. Hiirille annettu mikromuovien määrä vastasi samaa kuin, mitä ihmisten uskotaan saavan viikoittain.

Tutkimusryhmä havaitsi, että mikromuovit siirtyivät hiirillä suolesta maksan, munuaisten ja jopa aivojen kudoksiin. Tutkimus osoitti myös, että mikromuovit muuttivat aineenvaihduntareittejä altistuneissa kudoksissa.

– Pystyimme havaitsemaan mikromuovia tietyissä kudoksissa altistuksen jälkeen. Se kertoo meille, että ne [mikromuovit] voivat kulkea suoliston limakalvon poikki ja tunkeutua muihin kudoksiin, Callisto sanoo.

Mitä pitkäaikainen altistus mikromuoveille tekee?

Eliseo Castillo sanoo olevansa huolissaan myös siitä, miten paljon muovihiukkasia kerääntyy kehoon.

– Näitä hiiriä altistettiin neljän viikon ajan. Ajattele, miten se vastaa ihmisiä, jos olemme altistuneita syntymästä vanhuuteen, Callisto sanoo.

Tutkimuksessa käytetyt terveet koe-eläimet osoittivat Calliston mukaan muutoksia jo lyhyen mikromuovialtistuksen jälkeen.

– Kuvittele, jos jollakulla on perussairaus ja näitä muutoksia tapahtuu, voisiko mikromuoville altistuminen pahentaa jo olemassa olevaa tilaa?

Katso myös: Tällainen läjä roskaa helsinkiläissaaren rannalta löytyi vartin etsinnällä

Tällainen läjä roskaa helsinkiläissaaren rannalta löytyi vartin etsinnällä 2:59
Näin paljon muovia Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja ja WWF:n meriasiantuntija löysivät Helsinkiläisen saaren rannalta vartin etsinnällä.

Lue myös:

    Uusimmat