Hyvä peitto viimeistelee tai pilaa hyvän unen kokemuksen. Ei riitä, että sänky on valittu huolella, myös peitto ja tyyny kannattaa valita yksilöllisesti omien tarpeiden mukaan.
Päivä alkaa hyvin, kun on nukkunut tarpeeksi. Usein sänky tulee valittua huolella, se tukee nukkujan kurveja ja tarkkaan valittu tyyny asettuu niskan alle ergonomisesti. Mutta jos silti palelee tai hikoilee läpi yön, ei uni ole tasaista. Myös peiton valintaan kannattaa siis kiinnittää huomiota.
Kaikille nukkujille ei käy kuitenkaan sama peitto. Yksi nauttii viileämmistä unista, kun toinen rakastaa nukkua lämpimässä pesässä. Kuinka peitto sitten valitaan?
Peiton valintaan vaikuttavat nukkujan oma lämmöntarve ja makuuhuoneen lämpötila. Huoneen ja kehon lämpötila voi laskea yöllä jopa asteen. Keho haihduttaa kosteutta ja lämpöä koko yön, jos peitto ei hengitä, voi kosteus jäädä peittoon ja silloin tulee hikiset paikat.
Jotkut palelevat helposti, kun toiset ovat hiki päässä samassa lämpötilassa. Peiton täytyy pysyä sopivan lämpimänä koko yön. Peitolta vaaditaan siis paljon. Peiton täytyy osata säädellä lämpöä koko yön, jotta nukkumiskokemuksesta tulisi ihanteellinen.
Hyvä peitto on kuumalla viileä ja kylmällä lämmin. Jos olet talvella kova palelemaan ja kesällä hikoilemaan, hanki kaksi peittoa, kesäpeitto ja talvipeitto.
Peiton materiaali on myös makuasia. Täytteitä löytyy luonnonkuiduista teknisiin tekokuituihin. Päällyskankaat voivat olla puuvillaa, silkkiä tai tekokuitua.
Kaikissa täytteissä on omat hyvät puolensa. Luonnonkuitu tuntuu hyvältä paljaalla iholla, mutta imee kosteutta. Tekokuidut luovuttavat kosteuden ulospäin ja tuntuvat sen takia aina miellyttäviltä.
Kevytpeite
Sopii kesäkäyttöön ja oikein lämpimään makuuhuoneeseen.
Keskilämmin peite
Sopii nukkujalle, joka nukkuu itselleen ihanteellisessa lämpötilassa.
Lämmin ja paksu peite
Sopii vilukissalle ja viileässä nukkuville.
Peiton tulisi olla 20 – 30 cm nukkujaa pitempi, leveys valitaan oman mieltymyksen mukaan. Peiton grammamäärä kertoo täytteen painon. Painavampi peitto on myös lämpimämpi.
Aamulla petiä ei kannata pedata heti, vaan antaa petivaatteiden kuivahtaa. Peittoa kannattaa tuulettaa ahkerasta ja pestä kerran vuodessa.