15-vuotiaana julmasti kuolleen tytön omaiset helpottuivat Valkeakosken murhatuomiosta: "Tämä on heille vahvasti tunneasia"

Valkeakosken murhan uhrin omaiset helpottuivat tuomiosta, jossa 19-vuotias mies tuomittiin murhasta ja törkeästä lapsenraiskauksesta elinkautiseen vankeustuomioon.

Uhrin omaisten asianajaja Minna Pilviö kertoo heidän olevansa tyytyväisiä tuomioon, vaikka oikeus ei katsonutkaan tekotavan olleen murhan edellyttämällä tavalla erityisen raaka ja julma. Sen sijaan oikeus katsoi uhrin omaisten tapaan, että murhan kriteerien edellyttämät suunnitelmallisuus ja kokonaistörkeys täyttyivät.

Toukokuussa tapahtuneessa teossa Tuomas Sakari Matias Salminen raiskasi 15-vuotiaan tytön Valkeakoskella ja sen jälkeen kuristi hänet kuoliaaksi.

Pilviö kertoo, että oli poikkeuksellinen tilanne, että rikoksen uhrin omaiset vaativat syyttäjän vaatimaa tappoa kovempaa tuomiota. Hän kertoo toiveen tulleen asianomistajilta.

 Ei tämä johtunut pelkästään siitä, mikä olisi ollut myös inhimillistä. Tämä on heille vahvasti myös tunneasia. Kyllä tähän mielestäni oli myös juridisia perusteita, kuten nyt myös nähtiin siinä tämä asia tuli ratkaistuksi tällä tavalla.

Hän ei tässä vaiheessa lähde arvioimaan, aikovatko omaiset valittaa siitä, että tekotapaa ei katsottu erityisen raa’aksi tai julmaksi.

Tuomittu aikoo valittaa hoviin

Tuomitun asianajaja Eemeli Saros pitää tuomiota hyvin poikkeuksellisena.

On hyvin poikkeuksellista, että meillä on kokenut erikoissyyttäjä, joka katsoo, etteivät murhan kriteerit täyty, mutta tuomioistuin silti päättyy toiselle kannalle.

Saros kertoo, että he valittavat tuomiosta hovioikeuteen.

– Selvää oli, miten tästä eteenpäin, ei tarvinnut hirveästi asiakkaan kanssa ajatuksia vaihtaa. Valitus tästä nyt lähtee tällä lopputuloksella.

Lue myös:

    Uusimmat