Valkeakosken raiskaaja tuomittiin murhasta: Perusteet julki tänään

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään kirjallisen tuomionsa Valkeakosken henkirikoksesta. Oikeus julisti viime viikon torstaina tuomionsa suullisesti käsittelyn päätteeksi ja tuomitsi 19-vuotiaan miehen 15-vuotiaan tytön murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Päätös oli poikkeuksellinen, sillä syyttäjä oli vaatinut miehelle rangaistusta lievemmästä rikoksesta eli taposta. Uhrin omaiset käyttivät asiassa asianomistajan syyteoikeutta ja vaativat syytetylle rangaistusta murhasta, ja oikeus päätyi harkinnassaan heidän kannalleen.

Kirjallisesta tuomiosta käy ilmi perusteet, miksi oikeus päätyi vakavampaan rikosnimikkeeseen.

"Harvinainen asetelma"

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Sakari Melander kommentoi julistettua tuomiota tuoreeltaan. Hän pitää päätöstä harvinaisena.

Melanderin mukaan ei ole tavatonta, että asianomistajat esittävät ankaramman rangaistusvaatimuksensa, jos syyttäjä on päätynyt nostamaan syytteen lievemmästä nimikkeestä tai esimerkiksi perusmuotoisesta rikoksesta törkeän sijaan.

– Mutta suhteellisen harvoin on niin, että tuomioistuin on samaa mieltä asianomistajien kanssa, eli tuomitsee sen ankaramman vaatimuksen mukaisesti. Se on tässä harvinainen asetelma, Melander sanoi.

Kiisti tappamistarkoituksen

Käräjäoikeus tuomitsi Tuomas Sakari Matias Salmisen, 19, elinkautiseen vankeusrangaistukseen 15-vuotiaan tytön murhasta ja törkeästä lapsenraiskauksesta. Rikokset tapahtuivat toukokuun lopulla Valkeakoskella. Mies oli lähtenyt kauppatorilta kulkemaan samaa reittiä kuin tyttö. Kävelytiellä hän oli käskenyt tytön viereiseen metsikköön, raiskannut tämän ja sen jälkeen kuristanut kuoliaaksi.

Salminen kiisti, että hänen tarkoituksenaan oli ollut tappaa tyttö. Hän katsoi syyllistyneensä raiskaukseen ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Lue myös:

    Uusimmat