Valkean puukotus: Näin rohkeasti Sebastian Lämsän taltuttanut järjestyksenvalvoja toimi

Järjestyksenvalvoja toimi määrätietoisesti ja rohkeasti, vaikka vastassa oli juuri hetki sitten vaarallisesti puukottanut mies.

Oulun kauppakeskus Valkeassa kesäkuussa tapahtunutta puukotusta seurasi takaa-ajo, jonka päätteeksi kauppakeskuksen järjestyksenvalvoja otti rikoksesta epäillyn Sebastian Lämsän kiinni.

Lämsää syytetään parhaillaan Oulun käräjäoikeudessa syytteisiin kahdesta murhan yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta. 

Järjestyksenvalvoja oli työkaverinsa kanssa odottamassa poliisia hakemaan hetkeä aiemmin kiinni otetun nuoren. Sitten hän huomasi tilanteen kauppakeskuksen kesäkadulla.

– Näin lasin läpi jotain hässäkkää, joka näytti ensin joltain leikkimieliseltä nujakalta, jota nuoret monesti paikalla harrastavat.

Melkein heti järjestyksenvalvoja hoksasi vanhemman miehen, jonka kädessä oli puukko. Hän hakkasi sillä nuorta poikaa. Ensin mies löi sivulta kerran tai kaksi, jonka jälkeen hän jatkoi hakkaamista takaapäin.

– Lyönnit olivat nopeita ja hakkaaminen oli sellaista tikkaamista. Mies piti puukkoa kädessään siten, että terä osoitti alas, eli puukko-otteessa. Iskujen voimasta ja lukumäärästä minulla jäi sellainen kuva, että miehen tarkoitus oli tappaa se poika.

Järjestyksenvalvoja meni heti tilanteeseen huomattuaan sen vakavuuden. Puukotuksesta syytetty Sebastian Lämsä siirtyi toisen uhrin kimppuun ennen kuin järjestyksenvalvoja ehti paikalle.

– Mies ei siis lopettanut hakkaamistaan minun toimintani seurauksena, vaan luulen hänen uskoneen ensimmäisen pojan jo kuolleen saamiinsa vammoihin.

Kävi rohkeasti puukottajan kimppuun

Lämsä juoksi toisen uhrin perässä ulos ja järjestyksenvalvoja ryhtyi takaa-ajoon, jota jatkui joitain satoja metrejä. Kun järjestyksenvalvoja lopulta tavoitti Lämsän, tällä oli yhä puukko kädessään.

– Käskin häntä luopumaan puukosta. Mies uhkasi puukottaa minua, ellen luovu hänen takaa-ajostaan. Tuossa vaiheessa suihkutin OC-kaasua miehen kasvoille ja mies sai kaasusta hyvän osuman kasvoilleen. Miehen naama oli aivan oranssi, joten en osaa sanoa tarkempia tuntomerkkejä hänen kasvoistaan.

Lämsä kuitenkin jatkoi matkaansa ja järjestyksenvalvoja seurasi häntä ja käskytti luopumaan puukosta. Samalla hän antoi Lämsälle lisää kaasua.

– Mies jatkoi sillan yli ja kääntyi taas minua kohti ja sanoi, että minun ei oikeasti kannata jatkaa hänen seuraamistaan. Annoin hänelle sillan toisella puolella loput hallussani olleesta kaasusta.

Pysäköintihallin ovella Lämsä kääntyi jälleen järjestyksenvalvojan puoleen ja lähti tulemaan tätä kohti. Miehen kädessä oleva puukko oli tupessa.

Järjestyksenvalvoja päätti toimia selvästä hengenvaarasta huolimatta.

– Käskytin miestä taas luopumaan puukosta, mutta hän ei edelleenkään totellut. Kaasuni oli tyhjentynyt aiemman kaasuttamisen yhteydessä, joten minulla ei ollut mitään voimankäyttövälineitä hallussani. Mies käveli minua päin ja ajattelin, etten voi päästää häntä enää lähtemään liuskalta kaupungille. Juoksin täysillä päin miestä ja sain vietyä hänet maahan.

Paikalle tulleet kaksi sivullista auttoivat järjestyksenvalvojaa ottamaan Lämsän kiinni ja joidenkin minuuttien kuluttua paikalle tuli myös poliisi.

Lämsä kiistää aikoneensa tappaa

Lämsä on kiistänyt oikeudessa uhanneensa järjestyksenvalvojaa väkivallalla, mutta myöntää lyöneensä 12-vuotiasta lasta puukolla.

Hän kuitenkin kiistää yrittäneensä tappaa tämän.

Lämsän puolustus vetoaa harhoihin, jotka saivat Lämsän kuvittelemaan, että hänen puhelintaan tarkkaillaan, häntä seurataan ja hänestä puhutaan pahaa internetin keskustelupalstoilla. Puolustuksen mukaan Lämsä luuli, että puukotuksen kohteeksi joutunut nuorisoporukka liittyi asiaan.

Lämsä kiistää myös, että hänen teoillaan olisi ollut rasistinen motiivi. molemmissa rasistisen motiivin.

Oikeus on jo aiemmin määrännyt Lämsän mielentilan tutkittavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat