Entinen natsijohtaja yllättyi Oulun puukotuksesta syytetyn Sebastian Lämsän yhteydenotosta

Esa Henrik Holappa tapasi kauppakeskus Valkean puukotuksista syytetyn Sebastian Lämsän Oulussa tammikuussa 2024.

Esa Henrik Holappa joutui heinäkuussa poliisikuulusteluun yhteydenpidostaan Sebastian Lämsän kanssa. Holappa kertoi poliisille yllättyneensä Lämsän yhteydenotosta.

Holappa on ollut perustamassa uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeettä ja toiminut sen johtajana vuosina 2009-2012. 

Lämsä liittyi Vastarintaliikkeeseen Holapan mukaan joko 2008 tai 2009. Holappa erosi järjestöstä vuonna 2016.

– Minä olin Lämsän kanssa tekemisissä ennen eroamistani järjestöstä muistaakseni vuonna 2015. Eroamisen jälkeen en ole hänen kanssaan ollut tekemisissä. 

– Yllätyksekseni sain esihenkilöltäni yhteydenoton vuoden 2024 tammikuussa. Esihenkilöni kertoi Lämsän tavoitelleen minua sähköpostin välityksellä, Holappa kertoi poliisikuulustelussa heinäkuussa.

Ei kertonut syytä tapaamiselle

Holappa kirjoitti Lämsälle sähköpostia, jonka jälkeen he aloittivat viestittelyn. Lämsä halusi tavata Holapan, mutta ei kertonut miksi.

Lopulta tapaaminen sovittiin 24. tammikuuta Raksilan Citymarketiin. Kuulumisten vaihdon jälkeen miehet lähtivät kävelylle Karjasillan suuntaan.

– Tuon tapaamisen aikana me emme puhuneet Lämsän kanssa mistään ääriliikeajattelusta tai ääriliikkeisiin liittyvästä ideologista. Minulle tuli vaikutelma, että hän mahdollisesti halusi tavata minut saadakseen apua erkaantumiseen ideologiasta tai muuten vaan apua arkisiin asioihin. 

– Korostan sitä, että tuo oli minun vaikutelmani tapaamisella, Lämsä ei kuitenkaan missään vaiheessa esittänyt minulle suoraan mitään pyyntöjä.

Uskonnollisuus yllätti

Holapan mukaan Lämsä käyttäytyi tapaamisella rauhallisesti. 

– Tapaamisen loppuvaiheilla minulle tuli yllätyksenä se, että Lämsä alkoi puhua uskonnollisista asioista. Lämsän puhe uskonnosta ei kuitenkaan ollut mitenkään paatoksellista, mutta minulle tuo uskonnon osuus tuli yllätyksenä.

Tapaamisen aikana Holappa otti esille vuonna 2021 julkisuudessakin olleen tapauksen, johon Lämsä liittyi. Tuolloin poliisi oli tehnyt Lämsän asuntoon kotietsinnän. 

– Kotietsinnässä löydettiin laittomia aineita. Minä kysyin tuota asiaa Lämsältä. Lämsä kertoi minulle, ettei hänelle ollut tarkoitusta tappaa ketään eikä niillä aineilla olisi pystynyt luomaankaan mitään vaaraa.

Lämsän teko aiheutti "suurta hämmennystä"

Lämsä kertoi tapaamiseen päätteeksi, ettei halua olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse, joten Holappa antoi kotisoitteensa mahdollisia kirjeitä varten. 

– Minulla tuli Lämsän tapaamisesta huojentunut olo. Minä käsitin sen, että Lämsä halusi tavata minut nimenomaan tuodakseen esille sen, että hän halusi uuden suunnan elämälleen. Tai se vaikutelma minulle tuli tapaamiselta. Tuon tapaamisen jälkeen en ole ollut tekemisissä Lämsän kanssa.

Lämsän syyllistyminen epäiltyyn puukotukseen aiheutti Holapassa ”suurta hämmennystä”.

– Tammikuussa ollut tapaaminen Lämsän kanssa antoi hänestä aivan eri vaikutelman kuin se teko, mihin hänen epäillään kesäkuussa syyllistyneen. Lämsä halusi minun käsityksen mukaan tuoda esille sen, että hänellä on aivan eri suunta elämässään kuin mitä hänellä aiemmin on ollut.

– Minulla on ollut hyvin ristiriitainen olo tuon tapauksen jälkeen, koska tiedän teon kohteena olleen ulkomaalaista alkuperää olevia henkilöitä.

Lue myös:

    Uusimmat