Valko-Venäjän kaduilla liehuu niin paljon punaista ja valkoista, että kankaat ovat loppuneet kaupoista – miksi maan vanhasta lipusta tuli Lukashenkon vastainen symboli?

Valkoinen meri on viime viikkoina täyttänyt Minskin kadut. Sadat tuhannen valko-puna-valkoisia lippuja liehuttavat mielenosoittajat ovat vaatineet kaduilla presidentti Aleksandr Lukashenkon eroa. Mikä on tämä symboli ja miksi maan oppositio on ottanut sen omakseen? 

Vastaus kysymykseen on oikeastaan helppo: Valkopunainen lippu symboloi aikaa ilman Lukashenkoa. Lippu oli käytössä ennen Lukashenkon nousua maan presidentiksi.

Aleksandr Lukashenko on hallinnut maataan itsevaltaisesti peräti 26 vuotta. Hän nousi Valko-Venäjän johtoon syksyllä 1994 Valko-Venäjän historian ainoissa vapaissa vaaleissa. Hän oli tuolloin kansan keskuudessa erittäin suosittu. Lukashenkon äänisaalis rehellisissäkin vaaleissa oli ensimmäisellä kierroksella 45 ja toisella kierroksella 80 prosenttia.  

Valko-Venäjä käytti tuolloin virallisesti valko-puna-valkoista lippua.

Lukashenko kampanjoi neuvostonostalgialla

Lukashenko kampanjoi vaaleissa populistisella ohjelmalla. Hän lupasi kitkeä korruption ja vetosi neuvostonostalgiaan ja sen tuomaan turvallisuuden tunteeseen. Yksi hänen vaalilupauksistaan oli neuvostoaikaisten Valko-Venäjän symbolien palauttaminen.  

Tämän lupauksen Lukashenko piti. Hän järjesti kansanäänestyksen maan lipun ja vaakunan vaihtamisesta. Ehdotus sai virallisten tulosten suuren suosion: Reilut 78 prosenttia kannatti lipun ja vaakunan vaihtamista ja 21 prosenttia vastusti. Monille neuvostoaikaiset symbolit edustivat vakautta ja turvallisuutta ja valko-puna-valkoinen lippu taas Neuvostoliiton hajoamista seurannutta kaaosta ja epävarmuuden aikaa. Näin Valko-Venäjän käyttöön tulivat neuvosaikaiset symbolit, joista tosin tunnetuin tunnus eli ristissä olevat sirppi ja vasara oli poistettu.

Lippu ja vaakuna vaihtuivat virallisesti kesäkuussa 1995. Vanhat symbolit jäivät kuitenkin opposition käyttöön, sekä ulkomailla että aluksi hieman näkymättömämmin Valko-Venäjällä.

Nyt laajat kansanjoukot vaativat Lukashenkon ja tämän hallinnon eroa. Kansajoukot kantavat mielenosoituksissa jälleen valko-puna-valkoisia lippuja. Mediatietojen mukaan valkoinen ja punainen kangas ovat käyneet vähiin tai loppuneet minskiläisistä kaupoista.

Valko-puna-valkoisen lipun käyttöä ei ole koskaan virallisesti kielletty Valko-Venäjällä. Kuitenkin sen esillä pitäminen julkisella paikalla on Lukashenkon Valko-Venäjällä voinut johtaa pidätykseen ja kuulusteluihin. Nyt mielenosoittajien määrät ovat kuitenkin käyneet niin suuriksi, että ihmiset liehuttavat lippua kaduilla täysin avoimesti.

Valko-Venäjän tunnukseksi haluttiin valkoinen väri

Valko-puna-valkoisella lipulla on kuitenkin paljon tätä pidempi historia.

Lipun suunnittelijaksi on uskottu ainakin arkkitehti ja diplomaatti Klawdziy Duzh-Dushewskia, mutta asiasta ei ole varmuutta. Joka tapauksessa on varmaa, että valkoinen väri on ollut valkovenäläisen kansallismielisyyden symboli 1800-luvun lopulta lähtien. 

Ensimmäisen kerran se oli virallisessa käytössä Venäjän imperiumin hajottua vuoden 1917 vallankumouksiin. Valko-Venäjä julistautui itsenäiseksi maaliskuussa 1918 Valko-Venäjän demokraattisen kansantasavallan nimellä. Uusi hallitus omaksui puna-vako-punaisen lipun. Ensimmäinen lippuehdotus oli ollut kokonaan valkoinen maan nimen mukaan. Siitä kuitenkin luovuttiin, koska valkoinen lippu merkitsee myös ehdotonta antautumista. Lippuun lisättiin punainen raita. Värit saatiin vanhasta Pahonia -vaakunasta [lisää vaakunasta alempana].

Kansantasavallan historia jäi kuitenkin lyhyeksi, kun bolshevikkien hallitsema Neuvosto-Venäjä valloitti koko Valko-Venäjän saman vuoden lopulla.

Lukashenko käyttää historiaa propagandassaan

Lipun historiaan liittyy myös vähintää nnegatiivisia kaikuja.

Valkovenäläiset SS-vapaaehtoiset käyttivät valko-puna-valkoista käsivarsinauhaa toisen maailmansodan aikana. Natsimiehityksen aikana lippua myös käytettiin yleisesti Valko-Venäjän alueella, vaikkei sillä virallista asemaa ollutkaan.

Lukashenkon propaganda on nostanut asian häikäilemättä esiin: koska natsien valkovenäläiset tukijat käyttivät vuosina 1941-43 vanhaa lippua, täytyy nykyistenkin lipun käyttäjien olla vähintään epäisänmaallsia ulkovaltojen kätyreitä. Lukashenkon hallinto jättää tarkoituksellisesti lipun koko muun historian huomiotta. 

Neuvostoliiton vakiinnutettua valtansa Valko-Venäjällä käyttöön tulivat Neuvostoliiton punalippua mukailleet symbolit. Ensiksi punaisessa lipussa oli Valko-Venäjän sosialistista neuvostotasavaltaa merkitsevä kirjainlyhenne.

Vuonna 1951 käyttöön tuli lippu, jossa punaisen kentän alalaidassa on vihreä raita, oikeassa reunassa perinteinen valkovenäläinen ornamenttikuvio ja ylälaidassa kultainen sippi ja vasara. Nämä tunnkuset siis palautettiin käyttöön hieman muunneltuina vuonna 1995.

Vaakuna lähes identtinen Liettuan kanssa

Osalla mielenosoittajista on nähty myös lippuja, joiden keskustaa koristaa Valko-Venäjän vanha vaakuna. Se tunnetaan nimellä Pahonia, joka merkitsee valkovenäjäksi takaa-ajoa tai ajojahtia. Vaakunassa punaisella pohjalla oleva ritari ratsastaa miekka esillä. 

Tämä tunnus on ikivanha. Se periytyy jo 1200-luvulta, ja oli vuosisatojen ajan Liettuan suuriruhtinaskunnan käytössä. Suuriruhtinaskunta hallitsi 1300–1400 -luvuilla laajoja alueita itäisessä Euroopassa. Valtio ulottui laajimmillaan Itämereltä Mustallemerelle ja siihen kuului lähes koko nykyisen Valko-Venäjän valtion alue.

Takaisin esille 1980-luvun lopulla

Neuvostoliiton viimeiseksi jääneen johtajan Mihail Gorbatshovin uudistusten myös 1980-luvun lopulla valko-puna-valkoista lippua alkoi taas näkyä Valko-Venäjän kaduilla. Lipusta tuli symboli demokratialle, vapaammille oloille ja valkovenäläisen kulttuuriin esiin nostamiselle. 

Virallisesti Valko-Venäjä palautti valko-puna-valkoisen lipun 25.8.1991, eli pari päivää sen jälkeen, kun Gennadi Janajevin johtama juntta yritti kaapata vallan Gorbatshovilta Moskovassa. Epäonnistumiseen päättynyt kaappausyritys oli viimeinen naula ja aiemmin henkitoreihin joutuneen Neuvostoliiton arkkuun. Kaikki neuvostotasavallat itsenäistyvät ja niistä jokainen sai vuosina 1991-92 uuden tai uudelleen käyttöön palautetun historiallisen lipun. 

Useat asiantuntijat arvioivat, että Valko-Venäjän historiassa on alkamassa pian uusi aikakausi ilman presidentti Lukashenkoa ja tämän hallintoa. Näyttää lähes varmalta, että valko-puna-valkoinen lippu ja Pahonia-vaakuna palaavat viralliseen käyttöön ennemmin tai myöhemmin.


Lue myös:

    Uusimmat