Valko-Venäjän presidentti Lukashenka kutsui Ukrainan tapahtumia sodaksi ja sanoi kannattavansa rauhaa: "Emme kategorisesti hyväksy mitään sotaa"

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka kutsuu Venäjän hyökkäystä Ukrainaan sodaksi ja toteaa sotatoimien laahaavan. Hän lausui kommenttinsa uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Putinin läheinen liittolainen kutsui Venäjän hyökkäystä sodaksi, vaikka Venäjällä vastaava lausunto on lailla kielletty. Venäjä käyttää hyökkäyssodastaan virallisesti nimeä ”sotilaallinen erikoisoperaatio”.

Haastattelussa Lukashenka puolustaa Venäjää toteamalla, että Moskovan oli pakko reagoida, koska ”Kiova provosoi Venäjää”.

Lukashenka toteaa kuitenkin kokevansa, että tilanne Ukrainassa ”laahaa”, vaikka ei ole kertomansa mukaan ”niin sisällä ongelmassa kertoakseen, sujuuko se suunnitelmien mukaan”.

AP:n mukaan Lukashenka sanoi toistuvasti, että hän ja hänen maansa ovat rauhan puolella ja vaativat sodan loppua.

Hän toteaa myös, ettei ydinaseen käyttöä Ukrainassa voisi hyväksyä.

– Se ei ole hyväksyttävää, koska se [Ukraina] on aivan vieressämme – emme ole toisella puolella merta kuten Yhdysvallat.

– Sitä ei voi myöskään hyväksyä siksi, että se saattaisi potkaista maallisen pallomme pois kiertoradalta ties minne. Onko Venäjä sellaiseen valmis, on kysymys, jota sinun täytyy kysyä Venäjän johdolta. 

Video 5.4.2022: Hämmentävä valvontakameratallenne postikonttorista: Venäläissotilaat lähettävät kasoittain tavaraa Valko-Venäjän rajalla

Hämmentävä valvontakameratallenne postikonttorista: Venäläissotilaat lähettävät kasoittain tavaraa Valko-Venäjän rajalla 0:40

Valko-Venäjäkin sanktioiden kohteena

Valko-Venäjän tuki Venäjän hyökkäykselle on tehnyt myös naapurimaasta sodanvastaisten pakotteiden kohteen.

Osa Venäjän joukoista hyökkäsi Ukrainaan Valko-Venäjän maaperältä. 

Haastattelussa kuitenkin Lukashenka liputti rauhanneuvotteluja Valko-Venäjän ansioksi.

– Emme kategorisesti hyväksy mitään sotaa. Olemme tehneet ja teemme kaikkemme nyt, jotta sotaa ei olisi. Kiitos teidän, eli minun, neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä ovat alkaneet.

Sodanvastaisista puheista huolimatta Lukashenka kuitenkin otti konfliktissa Venäjän puolen ja sanoi, ettei Venäjä voi hävitä sotaa. Hänen mukaansa Putin ei hae suoraa konfliktia Naton kanssa ja lännen tulisi pitää huolta siitä, ettei tilanne johda siihen.

Lue myös:

    Uusimmat