Rauhoitettujen eläinten aiheuttamia vahinkoja korvattiin vuonna 2020 ennätysmäärä, tiedottaa Ympäristöministeriö sekä Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukset.
Kaikkiaan rauhoitettujen eläinten aiheuttamia vahinkoja korvattiin ELY-keskusten toimesta 4,7 miljoonaa euroa.
Valtaosa, eli 3,4 miljoonaa euroa, ELY-keskusten maksamista avustuksista meni valkoposkihanhien aiheuttamien viljelyvahinkojen korvauksiin.
– Hallituksen esitys rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennalta ehkäisemisestä ja korvaamisesta pyritään antamaan vuoden 2021 aikana, tiedotteessa todetaan.
Lue myös: Pitäisikö valkoposkihanhia saada metsästää? Suomi aikoo lähettää EU:lle kirjeen, kunhan sisällöstä sovitaan
Pellonvaltaukset nosti korvausmäärät ennätyslukemiin
Viime vuoden vakavat valkoposkihanhivahingot nostivat avustusten määrän ennätyslukemiin.
Kesällä 2020 Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry tiedotti, että valkoposkihanhien aiheuttamat tuhot ovat räjähtäneet uudelle tasolle.
Etenkin Itä-Suomessa, missä valkoposkihanhet pysähtyivät pelloille useiksi viikoiksi aiheuttaen merkittäviä ja laajoja viljelysvahinkoja.
ELY-keskuksien tiedotteen mukaan vahingot keskittyivät viime vuonna etenbkin Pohjois-Karjalan (noin 60 %) ja Kaakkois-Suomen (noin 23 %) alueille.
Lue myös: Valkoposkihanhien aiheuttamat satotuhot pelottavat maanviljelijöitä: "Korvaukset eivät kata todellisia vahinkoja"
2:02
Valkoposkihankien kannat kasvussa ympäri Suomea
Valkoposkihanhien määrä kasvoi 10 prosentilla vuodesta 2019 vuoteen 2020 myös pääkaupunkiseudulla, missä mustavalkoiset linnut ovat laajentaneet reviirejään muun muassa puistoihin ja uimarannoille.
Lue lisää: Valkoposkihanhien määrä kasvoi pääkaupunkiseudulla – keinoja kakkaongelman ratkaisemiseen olisi, mutta niitä ei ole otettu käyttöön
Kantojen kasvua on havaittu muuallakin Suomessa. Euroopan tasolla valkoposkihanhikanta on kaksinkertaistunut reilussa kymmenessä vuodessa.
Syksyllä 2020 poikkeuslupa valkoposkihanhien aiheuttamien satovahinkojen estämiseksi karkottamalla ja ampumalla 380 maatilalle. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen mukaan luvilla sai ampua yhteensä 10 705 valkoposkihanhea, mutta lopulta hanhia ammuttiin 564.
Valtioneuvoston mukaan tänä vuonna poikkeuslupa on 506 maatilalla, jolloin satovahinkojen torjumiseksi on lupa ampua yhteensä 15 725 valkoposkihanhea.
Valtioneuvosto korostaa, että valkoposkihanhien ampuminen poikkeusluvalla ei ole metsästystä.
1:31
Lue myös: Näin Korkeasaaressa lepytellään lähes 400 valkoposkihanhen ja ihmisten kohtaamisia – karkuun juokseminen on huono vaihtoehto
Juttua muokattu 6.9.2021 kello 17.30: Lisätty tarkempi tieto viime ja tämän vuoden poikkeusluvista valkoposkihanhien ampumisesta satovahinkojen torjumiseksi. Aiemmin jutussa kävi virheellisesti ilmi, että valkoposkihanhien poistaminen vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla ei olisi mahdollista.