Valtaosa vasemmiston ehdokkaista saa ay-tukea

Rinne Antti Urpilainen Jutta
Lehtikuva
Julkaistu 31.03.2015 16:34
Toimittajan kuva

Salla Vuorikoski

salla.vuorikoski@mtv.fi

@svuorikoski
Toimittajan kuva

Hanna Takala

hanna.takala@mtv.fi

Sekä SDP:n että vasemmistoliiton ehdokkaista enemmistö kertoo saavansa vaalirahaa ammattiliitolta tai -yhdistykseltä. Muissa puolueissa ay-rahaa saa vain pieni osa ehdokkaista. Yritysten tukea saa puolestaan valtaosa kokoomuksen ja keskustan ehdokkaista. 

MTV Uutiset pyysi vaalikoneen yhteydessä eduskuntavaaliehdokkaita nimeämään kaikki sellaiset tahot, joilta he saavat vaalitukea. Ehdokas saattoi siis valita yhden tai useamman vaalirahan lähteen.

Ammattiyhdistyksen tai -liiton nimesi vaalirahan lähteekseen 61 prosenttia SDP:n ja 56 prosenttia vasemmistoliiton ehdokkaista.

– Meidän liittojen ehdolla olevista jäsenistä valtaosa on jomman kumman vasemmistopuolueen listoilla. Siinä on pitkä historia. Tietojeni mukaan liitot tukevat omia jäseniänsä kaikkia samalla summalla, kertoo SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola.

Huutolan mukaan SAK itse osallistuu vaalirahoitukseen vain ostamalla puolueiden seminaarilippuja. 

– Osallistumme minkä hyvänsä puolueen seminaariin, mikäli siellä käsitellään työelämään liittyviä teemoja. Maksamme seminaarilipuista korkeintaan 600 euroa. 

Vastaavasti kokoomuksessa ja keskustassa ay-tukea kertoi saavansa alle kymmenen prosenttia ehdokkaista. Perussuomalaisista 11 prosenttia kertoi ay-tuen olevan yksi vaalirahan lähteistä.

Vähiten ay-tukea saavat vastausten perusteella kristillisdemokraatit, joista vain yksi prosentti kertoi saavansa rahallista tukea ammattiliitolta tai -yhdistykseltä.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä on luonnollista, että ammattiyhdistysliike tukee ehdokkaita, jotka ovat ammattiliittojen jäseniä. Hän ei rinnastaisi tukea yrityksiltä saatavaan vaalirahaan.

– Hahmotan ay-liikkeen kuuluvan enemmän kansalaisyhteiskuntaan. Siinä mielessä se on erityyppistä rahoitusta kuin mitä voi saada yritystoimijoilta.

Yritysten tukea porvaripuolueille - mutta myös demareille

Vastaavasti keskustan ja kokoomuksen ehdokkaista enemmistö kertoo saavansa tukea vähintään yhdeltä yritykseltä.

Yritysten antamaa tukea päätyy SDP:n ehdokkaille useammin kuin ay-tukea kokoomuksen ehdokkaille. Demariehdokkaista joka neljäs saa vaalirahaa myös yrityssektorilta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuuluu tähän ryhmään, kuten myös entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

– Itse olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että olen saanut rahoitusta molemmilta puolilta. Olen saanut tukea yksittäisiltä yrittäjiltä mutta myöskin ammattiyhdistysliikkeeltä. Ehkä se kuvaa omaa toimintaani, että olen pyrkinyt toimimaan sillanrakentajana, Urpilainen arvioi.

Keskustan ehdokkaista noin puolet kertoo saavansa vaalitukea yrityksiltä, ja vain pieni osa siis ammattiyhdistysliikkeeltä. Eduskuntaan paluuta yrittävä Matti Vanhanen ei paheksu ay-tuen kohdistumista enimmäkseen vasemmiston ehdokkaille.

– Vapaaseen yhteiskuntaan kuuluu se, että jokainen taho saa osallistua myös poliittisen toiminnan tukemiseen niin kuin itse haluaa. En ole moralisoimassa. Se on osa kansanvaltaa.

Vanhanen toivoo myös, että muutkin tahot, jotka haluavat osallistua rahoittamalla poliittista toimintaa, voivat näin tehdä, eikä sitä rajoiteta.

Ehdokkaiden tuki ay-liikkeeltä ja yrityksiltä puolueittain

 % vastaajista 
 Ay-tukea saavien osuusYrityksiltä tukea saavien osuus
Kok7%62%
Kesk8%52%
SDP61%26%
PS11%18%
Vas56%6%
Vihr3%13%
KD1%5%
RKP6%20%

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015