Valvira on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) tehdystä laitetutkimuksesta.
Taysissa oli vuosina 2010–2018 asennettu aivojen sähköhoitolaite 14 psykiatriselle potilaalle. Kyseistä laitetta ei ole hyväksytty psykiatrisen sairauden hoitoon, vaan ne on hyväksytty vain neurologisen sairauden hoitoa varten.
Laitteen poikkeavasta tutkimuskäytöstä tulee aina tehdä ilmoitus Valviralle, ja Taysin tapauksessa niin ei tehty.
– Laitepuolen valvonnan yhteydessä on käynyt ilmi, että siellä on tehty tutkimusta, jota ei ole meille ilmoitettu. Sen perusteella meillä on ollut velvollisuus tehdä tästä tutkintapyyntö poliisille, kertoo Valviran terveys- oikeus- ja teknologiaosaston johtaja Jussi Holmalahti.
Tilanne tuli johdolle yllätyksenä
Taysin psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen sanoo, että tieto tapahtuneesta tuli toimialueen johdolle yllätyksenä. Ainakaan Alasella ei vielä ole tarkkaa tietoa siitä, miten tilanteeseen on päädytty.
– Käsitykseni mukaan tässä ei ehkä ole ymmärretty lainsäädännöstä tulevaa velvoitetta, vaan on ajateltu enemmänkin potilaan saamaa hyötyä.
Alanen kertoo, että sairaskertomusten mukaan potilaille ei ole aiheutunut haittaa
– Ei sitä tietenkään voi kiistää, että kun lakipykälät ovat olemassa, niitä tulee noudattaa, hän painottaa.
Sähköhoitoa tarjotaan, kun muu ei auta
Taysin tapauksessa DBS-laitteita asennettiin pakko-oireista ja masennuksesta kärsiville potilaille.
Aivojen sähköinen stimulaatio on hoitomenetelmä, jossa aivoihin asennetaan sähköjohdot, joiden kautta aivoihin voidaan johtaa sähköimpulsseja.
DBS-hoitoa voidaan tarjota vaikeahoitoisille psykiatrisille potilaille, joita ei ole voitu auttaa muilla hoitomuodoilla. Alasen mukaan maailmalla on saatu hyviä kokemuksia DBS-laitteista psykiatrisessa hoidossa.
Kolme laitevalmistajaa myy DBS-laitteistoja Suomessa. Vain yhdellä niistä on viranomaisten myöntämä CE-merkintä psykiatriseen käyttöön.