Nuorta naista vangittuna pitäneiden isän ja tyttären saamat tuomiot ovat herättäneet laajaa keskustelua.
Esimerkiksi oikeusoppineet ovat arvioineet tuomiot lyhyiksi. Lisäksi ne ovat aiheuttaneet hämmennystä ja raivoakin sosiaalisessa mediassa. Normaalivähennysten jälkeen vangitsijat istuvat vankilassa huomattavasti lyhyemmän ajan kuin naista pidettiin vankina.
Lue tästä MTV Uutisten rikostoimituksen päällikön Jarkko Sipilän kommentti tuomioiden pituudesta
Pirkanmaan käräjäoikeus langetti vuonna 1970 syntyneelle miehelle 3 vuoden ja 10 kuukauden ja naiselle 2 vuoden ja 8 kuukauden vankeusrangaistukset muun muassa törkeästä ihmiskaupasta.
Maksimirangaistus törkeästä ihmiskaupasta olisi kymmenen vuotta. Jutun syyttäjä Leena Koivuniemi hakikin pidempiä tuomioita.
- Vuosia olisi pitänyt tulla hieman enemmän. Miehelle hain vähintään kuuden vuoden rangaistusta ja naiselle kolmea-neljää vuotta, Koivuniemi sanoo.
Hän ei ole vielä päättänyt, valittaako tuomiosta hovioikeuteen. Koivuniemi arvioi, että päätös siitä syntyy torstaihin mennessä.
Täysin poikkeuksellinen juttu
Rangaistuksen pituutta lukuun ottamatta hän on melko tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioon. Syytteet törkeästä ihmiskaupasta menivät läpi, vaikka juttuja on toistaiseksi käsitelty Suomessa melko vähän.
Harvinaisuuden takia hän ymmärtääkin, että oikeus oli hankalan ratkaisun edessä.
- Koska tuomioita on niin mahdottoman vähän, oikeuden on hankala arvioida rangaistushaarukkaa. Sen takia onkin tärkeää, että syyttäjät hakisivat rohkeasti ihmiskauppatuomioita, jotta saataisiin kunnollista oikeuskäytäntöä, Koivuniemi sanoo.
Tavallisesti ja erityisesti ihmisten mielissä ihmiskauppasyytteet liittyvät prostituutioon tai pakkotyöhön. Nyt käsitelty tapaus olikin Koivuniemen arvion mukaan täysin poikkeuksellinen.
- Eihän Suomessa tällaista juttua ole tullut aiemmin esiin. Tämä oli täysin uudenlainen tapaus.
Tuomitut pitivät vuonna 1991 syntynyttä kehitysviivästymäistä tyttöä vankinaan neljä vuotta. Naisen karkaamisyritykset estettiin väkivalloin ja hän synnytti vankeutensa aikana vangitsijalleen kolme lasta.
Yksi lapsista syntyi vapautumisen, eli viime vuoden marraskuun jälkeen.