Vanhemmat jättivät vauvan autoon nukkumaan ja lähtivät baariin juhlimaan isänpäivää

Vanhemmat jättivät viisikuisen vauvan autoon nukkumaan ja lähtivät baariin juhlimaan isänpäivää. Poliisin tavoittaessa vanhemmat, molemmat puhalsivat alkometriin reippaasti yli promillen lukemat.

Isä kertoi oikeudessa, että vauva oli ollut heidän mukanaan ensimmäisessä baarissa. Lapsi oli kuitenkin nukahtanut, kun perhe oli jatkanut matkaa seuraavaan ravintolaan.

Vanhemmat pysäköivät autonsa ravintolan eteen ja jättivät vauvan turvakaukaloon auton takapenkille nukkumaan. Lapsen viereen he asettivat kännykän, jossa oli linja auki toisen vanhemman puhelimeen.

Vanhempien mukaan tarkoituksena oli, että vanhemmat kuulisivat, jos vauva heräisi autossa.

Matka jatkui humalassa

Isä kertoi, että vanhemmilla oli koko ajan näköyhteys autoon ja hän kävi lisäksi katsomassa vauvaa autossa muutaman kerran. Kun vauva heräsi, isä kertoi hakeneensa hänet ravintolaan sisälle.

Sitten perhe lähti kotiin, mutta poliisit pysäyttivät heidät matkalla. Autoa ajanut isä puhalsi alkometriin ensin 1,7 promillen lukeman, mutta lukema laski hieman tarkkuusmittauksessa.

Äiti puhalsi poliisin alkometriin 1,23 promillen lukeman.

Molemmat vanhemmat olivat sitä mieltä, että olivat siinä kunnossa, että kykenivät huolehtimaan lapsestaan.

Ehdollista vankeutta

Päijät-Hämeen käräjäoikeus oli toista mieltä. Käräjäoikeuden mukaan pikkulapsen jättäminen yksin autoon siksi aikaa, kun vanhemmat seurustelevat ravintolassa tuttaviensa kanssa, vaaransi lapsen terveyden. 

Oikeuden mukaan myös vanhempien humalatila oli sellainen, etteivät he olleet kykeneväisiä huolehtimaan niin pienestä vauvasta.

Käräjäoikeus katsoi lapsen 61-vuotiaan isän ja 41-vuotiaan äidin syyllisiksi heitteillepanoon. Isä sai lisäksi tuomion törkeästä rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Oikeus määräsi molemmille vanhemmille rangaistukseksi 30 päivää ehdollista vankeutta. Lisäksi he joutuvat maksamaan vauvalleen 750 euroa kärsimyskorvausta.

Rikokset tapahtuivat viime marraskuussa Lahdessa.

Lapsen äiti valitti ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan antanut käsittelylupaa asialle.

Lue myös:

    Uusimmat