Vanhukset entistä yksinäisempiä – omaisten soitto ei välttämättä riitä

Asiantuntijan mukaan vanhusten kokema yksinäisyys yleistyy jatkuvasti.

Tampereen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan moni vanhus tuntee olonsa palvelutalossa yksinäisemmäksi kuin yksin kotona asuessaan, vaikka seurana olisi ihmisiä ympäri vuorokauden.

Ikäihmisten parissa tekevän Helsinki Mission mukaan vanhusten kokema yksinäisyys perustuu usein kokemukseen, jota ei pelkkä omaisten puhelinsoitto välttämättä lievitä.

HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen sanoo, että kyse on usein vanhuksen omasta kokemuksesta.

– Yksinäisyys on pohjimmiltaan tunne eikä se ei ole välttämättä aina edes realistinen. Minä huomasin sen äidistäni, joka on jo kuollut. Löysin hänen pöydältään päiväkirjan ja hän antoi minulle luvan lukea sitä.

– Hän oli kirjoittanut siihen, että taas oli yksinäinen viikko enkä ollut tekemisissä kenenkään kanssa. Hämmästyin ja sanoin hänelle, että minähän soitan sinulle joka päivä ja samoin tekevät siskoni ja veljeni. Äitini katsoi minua murheellisena ja totesi, että näin voi olla mutta tältä hänestä kuitenkin tuntuu.

Valtonen uskoo, että ikäihmisten yksinäisyyttä voidaan lievittää erilaisilla digitaalisilla palveluilla. Silti yli puoli miljoonaa vanhusta on näiden palveluiden ulkopuolella.

– Luulen, että vanhusten digitalisaation kammoa voidaan vähentää sillä että me saadaan ihmisiä, jotka pystyvät opastamaan vanhaa ihmistä vaikka tabletin käytössä. Sen lisäksi olemme Helsinki Missiossa kokoamassa digikummiliikettä. Tavoitteena on koota vuoteen 2020 mennessä 3000 digikummia, jotka toimivat it-tukihenkilöinä seniorikansalaisille. Heille voi tarvittaessa soittaa ja pyytää apua.

Valtosen mukaan myös vanhusten masennus ja itsemurhat ovat aiempaa yleisempiä.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat