Psykopatian piirteitä on nähtävissä jo 3–4-vuotiailla lapsilla. Persoonallisuushäiriöisten käyttäytymiseen voitaisiin parhaiten vaikuttaa, jos perheitä tuettaisiin jo tässä vaiheessa, sanoo vankilapsykiatri, ylilääkäri Alo Jüriloo MTV:n Uutisextrassa.
Psykopatia ei ole mielen sairaus, vaan pysyvä persoonallisuuden häiriö. Jüriloon mukaan noin joka kuudes vanki on psykopaatti.
– Psykopaatilla tarkoitetaan antisosiaalista ja itsekeskeistä henkilöä, jolle on ominaista se, että hän on tunnekylmä, ei tunne katumusta, syyllisyyttä. Hän voi olla myös lipevä ja manipulatiivinen. Hän voi olla impulsiivinen. Siihen kuuluu myös jatkuva antisosiaalisuus ja rikollinen käyttäytyminen.
Psykopaattia ei ole mahdollista parantaa, mutta häntä voidaan auttaa oppimaan uusia käyttäytymismalleja ja sopeutumaan yhteiskuntaan mielenhäiriönsä kanssa.
1:58
Täysiä psykopaatteja muutamia
Vankipsykiatreilla on käytössään testi, jolla psykopatian astetta määritellään. Niin kutsuttuja täysi psykopaatteja on Suomessakin ollut muutamia. Heidän joukossaan on esimerkiksi jengirikollisia.
– Meidän työhömme kuuluu se, että teemme töitä hyvinkin tunnekylmien ja vaarallisten ihmisten kanssa. -- Suurin osa näistä vangeista, joita me tapaamme, ovat tehneet jonkun henkirikoksen. Eli yleensä he ovat väkivaltarikollisia.
Tunnekylmyyttä, pelottomuutta
Parhaat mahdollisuudet vaikuttaa psykopaatin toimintaan on varhaislapsuudessa, mikäli piirteet osattaisiin yhdistää psykopatiaan.
– Se on asia, jota on yhä enemmän tutkittu viime aikoina. On alkanut syntyä näkemys, että jo 3–4-vuotiailla lapsilla on havaittavissa tunnekylmyyttä, pelottomuutta, uhkarohkeutta, ehkä myöskin taipumusta valehteluun. Ne ovat kaikki varhaisia, hyvin huolestuttavia piirteitä, joiden pitäisi johtaa nopeaan interventioon eli siihen miten tilanteeseen voitaisiin saada muutosta.
Psykopatiassa on paljon sellaista, mitä ei vielä tiedetä. Erään tutkimuksen mukaan kyse on ominaisuudesta, joka saattaa periytyä. Jüriloo mainitsee Turussa hiljattain tehdyn uraauurtavan tutkimuksen siitä, miten lasten myöhempään elämään voidaan vaikuttaa hyvinkin paljon perheitä tukemalla.
– Meillä on se näkemys, että jos sitkeästi autamme näitä lapsia, kasvatamme heitä, kerromme mikä on kiellettyä ja sallittua, opetamme näitä asioita, voimme ehkäistä rikollista kehitystä.
Uutisextra MTV3-kanavalla lauantaina klo 19.10.