Vankilasta Eurooppaan tuotu venäläisaktivisti: En tahtonut vanginvaihtoon, halusin jäädä Venäjälle

Venäjältä vanginvaihdossa Eurooppaan tuodut toisinajattelijat kiittivät tiedotustilaisuudessa vanginvaihdon mahdollistaneita, mutta yksi kertoi joutuneensa vanginvaihtoon vastoin tahtoaan. 

Oppositiopoliitikko Ilya Jashin, joka ei ollut hakenut Venäjän presidentti Vladimir Putinilta armahdusta, kertoi tiedotustilaisuudessa, että hän ei ollut halunnut lähteä Venäjältä ja hänet oli otettu vanginvaihtoon vastoin omaa tahtoaan.

– En antanut suostumustani tulla lähetetyksi Venäjän ulkopuolelle, hän sanoi.

– Se mitä tapahtui 1. elokuuta ei ollut vanginvaihto. Tämä on karkottaminen Venäjältä vastoin tahtoani. Ensimmäinen toiveeni (Turkin) Ankarassa oli ostaa lippu ja palata Venäjälle, hän kertoi.

Haluaisi palata Venäjälle, mutta se estäisi tulevat vanginvaihdot

Jashin kertoi, että hänen tavoitteensa on isänmaallisena ihmisenä palata Venäjälle ja tehdä siitä vapaa. Hän kuitenkin totesi, että hänelle oli tehty selväksi, että jos hän palaa Venäjälle, vanginvaihtoja ei ole luvassa enää tulevaisuudessa. Hän kuvaili tätä emotionaalisesti sietämättömäksi.

Hän kertoo myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n edustajan todenneen hänelle, että jos hän palaa Venäjälle, ”hänen päivänsä päättyvät kuin Navalnyilla”. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuoli venäläisessä vankilassa viime helmikuussa.

Jashin varoitti, että nyt tehty vanginvaihto voi rohkaista maan presidentti Vladimir Putinia ottamaan enemmän poliittisia vankeja. Toisaalta hän totesi Putinin ottavan ihmisiä panttivangeiksi, tekivät länsimaat mitä tahansa.

Ihmisoikeusaktivisti: Sain puhua vaimolleni 2 vuoden aikana vain kerran

Muut tilaisuudessa kuullut toisinajattelijat korostivat puheenvuorossaan sitä, että moni maassa vastustaa maan presidentti Vladimir Putinin toimintaa ja tämän aloittamaa sotaa. 

Samalla he kiittivät kaikkia, jotka auttoivat heidät vankilasta Venäjältä. He sanovat, että osan vangeista kohdalla vanginvaihto pelasti heidän henkensä. Ihmisoikeusaktivisti Vladimir Kara-Murza, joka ei Jashinin tavoin ollut hakenut armahdusta Putinilta, sanoi tilaisuudessa, että oli varma kuolevansa Putinin vankilaan.

Hän kertoi tilaisuudessa poliittisiin vankeihin kohdistuvan laitonta psykologista kidutusta ja saaneensa kahden vuoden vankeuden aikana puhua vaimolleen vain kerran ja lapsilleen kahdesti.

Kara-Murza sanoi, että jos vanginvaihto olisi saatu hyväksyttyä aiemmin, olisi Aleksei Navalnyi ehkä tänään hengissä. Hän viittasi tässä yhteydessä Saksan hallituksen kohtaamaan vastustukseen vanginvaihtosopimusta kohtaan.

Samalla puheenvuoroissa kuultiin ymmärrys siitä, että Saksa teki vaikean valinnan suostuessaan maassa palkkamurhasta tuomitun miehen palauttamiseen Venäjälle vanginvaihdon yhteydessä.

Juttua päivitetty 20.56 maininnalla Navalnyista ja spekulaatiosta siitä, olisiko hän hengissä, jos sopimus olisi saatu aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat