Tällainen on "Putinin gulag" – venäläinen oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza esittää tärkeän toiveen Suomelle

2:17img
Katso videolta oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murzan kuvailu eristyssellissä vietetystä ajasta.
Julkaistu 06.09.2024 13:55
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

MTV Uutiset tapasi venäläisen oppositiopoliitikon Vladimir Kara-Murzan Helsingissä. Suomelle Kara-Murzalla on tärkeä toive. 

Vladimir Kara-Murza ei olisi koskaan uskonut, että kävelee vielä joskus Euroopan kaduilla vapaana miehenä. 

Kara-Murza kärsi Venäjällä 25 vuoden tuomiota maanpetoksesta, kunnes hänet vapautettiin osana Venäjän ja lännen välistä vanginvaihtoa.  MTV Uutiset tapasi oppositiopoliitikon Helsingissä. 

Kara-Murza korostaa, että elokuun alussa tapahtunut vankienvaihto on seurausta demokratiaa kannattavien ihmisten väsymättömästä taistelusta. 

– Ihmiset vapaissa maissa eivät unohtaneet meitä, he puhuivat meistä ja taistelivat meidän vapautemme puolesta. Meidät pelastettiin ja revittiin irti helvetistä, Putinin gulagista, oppositiopoliitikko sanoo.

Gulag tarkoittaa neuvostoaikaista työleiriä, joille suljettiin miljoonia ihmisiä, yleensä poliittisista syistä "luokkavihollisina". Järjestelmä lopetettiin Neuvostoliitossa virallisesti vuonna 1960.

Vaikka Kara-Murza pääsikin vapaaksi, hän pitää velvollisuutenaan puhua niiden puolesta, jotka ovat edelleen venäläisvankiloissa. Oppositiopoliitikko kiertää länsimaita tavoitteenaan varmistaa, ettei vanginvaihto jää poikkeukseksi. 

Kara-Murza kertoo puhuneensa vanginvaihdon tärkeydestä myös Suomen johdolle ja aiemmin Yhdysvaltojen presidentille Joe Bidenille sekä Saksan liittokanslerille Olaf Scholzille.

Lue myös: Murhaaja, vakoojia ja miljonäärihakkereita – he saivat vapauden vankienvaihdossa

Julija Navalnaja ja vankeudesta vapautunut Kara-Murza vierailevat Suomessa

Kaksi puhelua läheisille

Kara-Murza on Venäjän opposition tunnetuimpia elossa olevia edustajia. Poliitikko, historioitsija ja toimittaja tuomittiin 25 vuodeksi vankilaan vuonna 2022. Yli kahden vuoden vankeusajasta 11 kuukautta hän vietti eristyssellissä. Eristysselli oli kooltaan kaksi kertaa kolme metriä ja sellin katossa oli pieni ikkuna.

Sänky piti taittaa päivän ajaksi pois, joten vaihtoehdoksi jäi joko kävellä pikkuruisessa sellissä tai istua hyvin epämukavalla jakkaralla.

Oppositiopoliitikko kertoi, että reilun kahden vankeusvuoden aikana hän sai puhua puhelimessa kerran vaimonsa kanssa ja kaksi kertaa lastensa kanssa. 

– Eristyksessä et enää tiedä, mikä on todellista ja mikä mielikuvitusta. Niissä olosuhteissa on helppo tulla hulluksi. Siksi on tärkeää tehdä jotain aivoillaan. Minä opiskelin espanjan kielen, Kara-Murza kertoo ajastaan eristyssellissä. 

Hänen on välillä edelleen vaikea uskoa olevansa vapaa mies. Olo on surrealistinen, koska Kara-Murza oli varma siitä, että kuolee vankilassa Siperiassa.

Kara-Murza muistuttaa, että todella monelle poliittiselle vangille kyse ei ole vain vapaudesta tai vankeudesta, vaan elämästä ja kuolemasta. Siksi taistelua on jatkettava. Kara-Murzalla on Suomelle tärkeä toive. 

– Venäjällä on valtava määrä ihmisiä, jotka vastustavat sotaa ja Putinin hallintoa. On erittäin tärkeää, että demokraattisten maiden johtajat ja kansalaiset kuulisivat ja näkisivät myös tämän toisen Venäjän. Boris Nemtsovin ja Aleksei Navalnyin Venäjän. 

Lue myös: Kimmo Kiljunen itki yhdessä Julija Navalnajan ja Vladimir Kara-Murzan kanssa lentokentällä: "Suomellekin eksistenssin kysymys"

Peskov: Vakoojavanhempien Venäjälle luovutetut lapset saivat tietää vasta lentokoneessa olevansa venäläisiä

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä