Vapaaehtoiset sumentavat sodankäyntiä seuraavaksi Syyriassa

Isis Syyria
ArkistokuvaaAFP / Lehtikuva
Julkaistu 28.10.2015 03:00

MTV UUTISET - STT - IIDA TIKKA

Onko tämä mies järjissään? Kysymys nousee mieleen, kun Bondo Dorovkish alkaa esitellä valokuvia vuoden takaa.

Niissä hän hymyilee rynnäkkökivääri sylissään muiden vapaaehtoistaistelijoiden ympäröimänä. Kuvat on otettu Ukrainassa.  

Dorovkish ei viihtynyt separatistien joukoissa kauaa. Hän pettyi tajuttuaan, ettei taistelekaan fasisteja vastaan. Sotapiipahduksensa aikana hän tajusi muutakin.  

– Se oli organisoitu meidän puoleltamme. Kaikki tietävät, ettei Debaltsevossa olisi voitettu ilman venäläisiä sotilaita.  

Dorovkish kritisoi hyvin avoimesti Venäjän toimia ja puhuu pontevasti myös ”ongelmasta venäläismediassa”.  

– Ukrainan aikaan oli propagandaa, jotta ihmiset lähtisivät taistelemaan. Nyt sitä ei ole, Dorovkish sanoo. Hänen mukaansa on uskomatonta, kuinka vähän venäläisiä vapaaehtoisia sotii Isisiä vastaan.

– Ukrainan sotaan meitä osallistui noin 40 000 vapaaehtoista. Ja olemme valtiolle ilmaisia, miksi meitä ei siis hyödynnettäisi? hän sanoo.

Syyriaan Dorovkish itsekin kertoo aikovansa, seuraavaan sotaan.    

Vapaaehtoiset hivutettu keskusteluun  

Kun Venäjä syyskuun lopussa aloitti ilmaiskut Syyriaan, separatistit sinetöivät täyskäännöksen Ukrainasta Syyriaan ilmoittamalla samana päivänä, että sota Itä-Ukrainassa on käytännössä ohi.

Vaikka lausunto sai saman tien kritiikkiä lähes kaikilta sodan osapuolilta, oli viesti venäläisvapaaehtoisille kristallin kirkas: teitä ei enää täällä tarvita.  

Samaan aikaan venäläisviestimissä ja viranomaisten lausunnoissa vapaaehtoisista alettiin puhua uudessa yhteydessä. Niin Kremlin puhemies Dmitri Peskov kuin itse presidentti Vladimir Putinkin mainitsivat jo lokakuun alussa julkisuudessa Syyriassa Isisiä vastaan taistelevat venäläisvapaaehtoiset.

Oletetut vapaaehtoistaistelijat hivutettiin huomaamattomasti julkiseen keskusteluun, jo ennen kuin taistelijoiden määrästä tai ylipäätään olemassaolosta oli varsinaista faktatietoa.  

Kuukausi ilmaiskujen alun jälkeen kaikki puhuvat Syyriaan suuntaavista vapaaehtoisista. Myös Dorovkish kertoo avoimesti yrittävänsä saada asialleen mahdollisimman paljon julkisuutta, jotta Venäjälle palanneet vapaaehtoiset lähtisivät jälleen sotaan.  

Viesti onkin uponnut hyvin. Venäläislehtien mukaan Itä-Ukrainassa kootaan jo omaa pataljoonaa Syyriaan lähetettäväksi.    

Uusi Ukraina?  

Syyriaa ja Ukrainaa yhdistää vapaaehtoistaistelijoiden saaman julkisuuden lisäksi toinenkin seikka.  

Putin ja muut vallanpitäjät ovat vannoneet moneen kertaan julkisuudessa, ettei Venäjä aio käyttää maajoukkojaan Syyriassa.

Mantraa toistellaan samaan tapaan kuin Ukrainan sodan kiivaimpina hetkinä toisteltiin sitä, ettei Venäjän armeija sodi Ukrainassa, jos lomailevia sotilaita ei lasketa. Tai vapaaehtoisia.  
Kun Ukrainan kohdalla hokema oli suunnattu länteen, tällä kertaa se on tarkoitettu kotiyleisölle.  

Venäläiset eivät ole kovin innostuneita Syyrian sodasta, sillä Afganistanin sodan traumat muistetaan yhä. Samasta syystä Syyriaan tuskin lähtee massoittain venäläisiä. Tunnesidettä ei ole, ja propaganda vasta aluillaan.  

Silti vapaaehtoisista puhuminen toimittaa samaa virkaa kuin ennenkin. Jo pelkkä ajatus vapaaehtoisista tarjoaa tuulensuojaa armeijan operaatioille, jos sellaisia tarvitaan.  

Mitä enemmän Dorovkish ja hänen kaltaisensa puhuvat aikeistaan julkisuudessa, sitä parempi Venäjän vallanpitäjille. Vaikka väliin lipsahtaisi vähän kritiikkiä jo unohdetusta Ukrainasta.  

Venäläisvapaaehtoiset palanneet kotiin Ukrainasta 

Venäläisarvioiden mukaan Itä-Ukrainassa on sotinut useita kymmeniä tuhansia venäläisiä vapaaehtoisia. Kesän lopulta alkaen tiedotusvälineet ovat kertoneet venäläisvapaaehtoisten palaavan takaisin kotimaahan.

Esimerkiksi Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov ilmoitti jo heinäkuun lopussa, ettei Itä-Ukrainassa hänen tietojensa mukaan sodi enää vapaaehtoisia Tshetsheniasta.  

Virallisten tietojen mukaan vapaaehtoiset rahoittivat sotimisensa itse sekä venäläisten tekemien raha-avustusten turvin. Tapetun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin työstämässä raportissa kuitenkin vihjataan myös Venäjän rahoittaneen vapaaehtoisia.

Raportin mukaan separatistit maksoivat vapaaehtoisille sotatilanteesta riippuen 7000-50000 ruplaa eli maksimissaan runsaat 800 euroa kuussa, jos yhden euron kurssi oli noin 60 ruplaa.  

Toistaiseksi kukaan ei ole luvannut maksua mahdollisesti Syyriaan aikoville vapaaehtoisille.  

Tuoreimmat aiheesta

Syyria