Monen perheen katseet kääntyvät erityisesti tulevaan syksyyn, kun pohditaan mahdollisia ulkomaanmatkoja. EU-rajoilla on tarkoitus hyväksyä rokotuspassi, jonka turvin maahan voisi matkustaa ilman karanteenia.
Suurin osa aikuisista suomalaisista on syksyyn mennessä saanut jo molemmat koronarokotteet ja monissa perheissä mietitään, voiko esimerkiksi syyslomalla suunnata jo ulkomaille. Lapset ja nuoret ovat kuitenkin vielä vailla koronarokotteita Euroopassa.
– Tällä hetkellä EU:ssa mietitään rajamuodollisuuksia. Jokainen maa itse päättää, mitkä rajavaatimukset tulevat olemaan, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Lasten rokotustilanne EU-maissa on yhä auki.
– Tällä hetkellä Euroopassa ei ole rokotteita, joita voitaisiin antaa alle 16-vuotiaille lapsille. Ei sellaista silloin voi myöskään maahantulovaatimuksissa alkaa vaatimaan, Nohynek toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.
Tosin tilanne voi osittain muuttua pian, sillä 12–16-vuotiaiden osalta Yhdysvalloissa on jo hyväksytty ensimmäisen valmistajan rokote. Suomessa Pfizer-Biontechin nuorten rokotteen hyväksyntää odotetaan kesäkuussa.
Tätä nuorempien osalta rokottaminen tapahtunee vasta syksyllä tai loppuvuodesta, ennakoi Nohynek.
Rokottamattomat lisäävät riskiä
Lasten ja nuorten keskuudessa virusvariantit saattavat lisääntyä, kun tauti kiertää rokottamattomissa. Virus voi muuntua vaaralliseksi tai vaarattomaksi.
Lasten kohdalla tauti esiintyy yleensä hyvin rauhallisena.
– Toki vakaviakin sairastumisia on ollut ja pitkittyneitä taudinkuvia, mutta ne ovat hyvin harvinaisia.
– Lasten roolista tartuntaketjujen ylläpidossa ja infektion levittämisessä on monenlaista tietoa, Nohynek kuitenkin muistuttaa.
Lasten ja nuorten rooli viruksen levittämisessä on olennainen sellaisissa maissa, joissa esimerkiksi asuu monisukupolvisia perheitä samassa taloudessa. Suomessa ei näin useinkaan ole.
Virusvariantit voivat myös myllätä rokottamattomien lasten kohdalla.
– Virus kiertää ja se antaa aina mahdollisuuden, että virus voi muuntautua. Muuntautuuko se vaarallisemmaksi vai lievemmäksi riippuu evoluutiosta.
– Joka kerta kun virus pääsee lisääntymään ja mitä pidempi aika sillä on lisääntyä, sitä isompi mahdollisuus sillä on muuntautua, Nohynek summaa.