Suomeen saapuvalla matkailijalla pitää jatkossa olla todistus sairastetusta koronasta, hyväksyttävästä koronarokotus -sarjasta tai negatiivisesta testituloksesta. Samat määräykset koskevat myös suomalaisia matkailijoita.
– Suomen kansalainen pääsee aina maahan, mutta testiä kuitenkin edellytetään, jos henkilöllä ei ole ennakkotestiä kun tulee ulkomailta, sanoo Sosiaali- ja terveysministeriön terveys- ja turvallisuusosaston johtaja Jari Keinänen.
Rokotteen kaikki annokset tulee olla pistettynä
Terveysturvallisuustoimista voi vapautua vain todistuksella kuusi kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista tai todistuksella siitä, että on saanut rokotteen kaikki tarvittavat annokset.
Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n mukaan esimerkiksi Pfizer-BioNTechin valmisteen kohdalla rokotetodistus tarkoittaa kahta annosta rokotetta. Molemmat annokset on oltava pistettynä, jos Suomeen mielii tulla.
– Tämä suositus ei ole EU-tason suositus, vaan ECDC:n suositus, Keinänen täsmentää.
Rokottamattomien kohdalla ilman negatiivista koronatestitodistusta tulevat ulkomaalaiset voidaan käännyttää rajalla, jos he eivät suostu testiin.
Jos Suomeen tulon jälkeen ei mene toiseen koronatestiin 72 tunnin kuluttua, siitä voidaan jatkossa määrätä sakkorangaistus. Testien välissä THL suosittaa omaehtoista karanteenia.
Suomalaisen matkailijan täytyy varautua testeihin, jos rokote puuttuu
Rokottamattomien suomalaisten tulee myös varautua tiheään testaamiseen. Luonnollisesti matkailijan tulee selvittää, mitkä ovat kohdemaan – esimerkiksi Ruotsin ja Viron – vaatimukset maahantuloon. Testiin on mentävä myös Suomeen palatessa.
– Lomamatkalta palaavalta edellytetään testiä rajanylityspisteellä ja myös toiseen testin menemistä, Keinänen sanoo.
– Testausvaihe on meillä välimalli, kun rokotukset eivät ole niin pitkällä, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.
Jalavan mukaan kahden testin antama tulos on hyvin varma.
– Kahden testauksen malli on kaikkein tehokkain testausmalleista. Suojateho on laskennallisesti 96 prosenttia, jos karanteeni onnistuu Jalava toteaa.
Tarkastustoiminta tullaan tekemään viranomaisyhteistyönä, jossa mukana ovat muun muassa tulli, poliisi ja puolustusvoimat.
Lait on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian. Ne olisivat voimassa ensi vuoden toukokuun loppuun asti.
Myös EU:n "green certificate" toimii jatkossa
Maahantulon rajoitukset ovat erilaisia EU:n sisällä.
– Rajoitukset vaihtelevat aivan hirveästi EU-tasolla. Ei ole EU:n yhteistä päätöstä siitä, miten tehdään. Mutta ECDC antaa suosituksia, joita noudatetaan tai ollaan noudattamatta, Keinänen sanoo.
Koronatodistus itsessään ei ota kantaa siihen, miten jäsenvaltiot sitä käyttävät. Se on vain väline ja jäsenvaltiot itse päättävät, millaisen merkityksen se kussakin valtiossa saa.
– Me olemme antaneet nyt tällaisen merkityksen. Sitten kun EU:n rokotustodistus "green certificate" tulee, sitä voi myös käyttää ja se toimii aivan samalla tavalla.