Varakkaat venäläiset voivat yhä ostaa pääsyn EU-alueelle: Tällaisia ovat kultaiset passit, jotka nyt yritetään kieltää

2:22img
Tällaisia ovat kultaiset passit ja viisumit, joiden avulla EU-alueelle voi ostaa pääsyn. Katso selitys videolta!
Julkaistu 26.09.2022 05:45
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Toimittajan kuva
Ville Kettunen

ville.kettunen@mtv.fi

EU-kansalaisuuksien myyminen ja sijoittajaviisumien myöntäminen venäläisille pitäisi lopettaa – näin vaativat europarlamentaarikot alkuvuodesta Venäjän hyökkäyssodan alettua. Komissio on vedonnut jäsenmaihin käytäntöjen lopettamiseksi, mutta kokonaan passi- ja viisumikauppaa ei ole saatu kuriin. Osalle EU-maista kyse on tulonlähteestä.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasi perjantaina, että venäläisten viisumien myöntämiseen tehdään merkittäviä rajoituksia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että viranomaiset voivat tulossa olevan hallituksen periaatepäätöksen nojalla estää kokonaan venäläisten matkailun Suomeen turistiviisumilla ja myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.

Haaviston mukaan rajoitukset voisivat astua voimaan tällä viikolla.

Vaikka Suomi onkin ennen rajoitusten voimaantuloa ainoa maareitti Venäjältä EU-alueelle, turistiviisumi Suomeen ei ole ainoa tapa, jolla venäläiset ovat päässeet EU-alueella liikkumaan.

Kultaisista passeista ja viisumeista on väännetty pitkään

Niin sanotut kultaiset passit ja viisumit ovat EU-alueella ikuisuusaihe, mutta keskustelu teemasta nytkähti hieman eteenpäin maaliskuussa juuri Venäjän hyökkäyssodan alettua.

Tuolloin europarlamentaarikot vaativat kultaisten passien myöntämisen lopettamista ja rajoitusten tiukentamista kultaisiin viisumeihin liittyen ja molempien myöntämisen lopettamista venäläisille.

– Meillä ei ole yhteistä politiikkaa koskien maahanmuuttoa tai viisumeita, mutta on yhteinen Schengen-alue, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) tiivistää kultaisiin passeihin ja viisumeihin liittyvän ongelman MTV Uutisten haastattelussa.

Kultainen passi tarkoittaa maan kansalaisoikeuksien myymistä tai sitä, että kansalaisuus myönnetään sijoittajalle.

Esimerkiksi Bulgariassa Bulgarian ja siten myös EU:n kansalaisuuden voi saada puolessatoista vuodessa, vaikka maassa ei asuisi, mikäli on valmis sijoittamaan maahan yhteensä yli miljoona euroa.

Kreikasta oleskeluluvan saa 250 000 eurolla

Kultainen viisumi puolestaan tarkoittaa sijoittajaviisumia. Sijoittajaviisumeille on eri alueilla eri ehtoja, mutta yleisesti kultainen viisumi tarkoittaa maahantuloluvan tai oleskeluluvan saamista sijoitusten perusteella.

Esimerkiksi Kreikasta oleskeluluvan saa 250 000:n ja Portugalista 280 000 euron sijoitusta vastaan asumatta maassa ja viisumin turvin voi matkustaa myös muihin EU-maihin.

Monet kultaista viisumia tarjoavat maat tarjoavat myös kansalaisuutta vaihtelevin ehdoin sen jälkeen, kun kultainen viisumi on ollut voimassa jo useita vuosia.

Olemassa on välityspalveluita, jotka jopa markkinoivat kultaisia passeja ja viisumeita.

– Venäjä on tässä tietysti meidän isoin huolemme ja päänsärkymme, mutta meillä muitakin epävakaita hallintoja, Pietikäinen avaa.

– Myös ihmiset, joita voidaan epäillä rahanpesusta tai muusta esimerkiksi rikollisesta toiminnasta voivat tätä kautta hankkia kunniallisen kansalaisuuden ja helpommin kierrättää rahoja jatkaa rahanpesua.

"Tietyille jäsenmaille kohtuullinen tulonlähde"

Pietikäinen kertoo, että Euroopan komissio on maaliskuisen mietinnön jälkeen lähettänyt jäsenmaille nootin kultaisia passeja ja viisumeita koskien.

Maltaa komissio on uhannut oikeustoimilla ja Malta onkin rajoittanut kultaisten passien ja viisumien myöntämistä.

– Ihan kokonaan sitä ei ole saatu loppumaan eikä vanhoille jo myönnetyille asiakirjoille ole tehty mitään, Pietikäinen sanoo.

– Se on näille tietyille jäsenmaille kohtuullinen tulonlähde.

EU:n mukaan passi- ja viisumijärjestelyt ovat tuottaneet niitä tehtaileville maille 21,8 miljardia euroa vuosina 2011–2019 ja  järjestelyistä on hyötynyt 130 000 henkilöä.

Jotta kultaisten passien myöntäminen saataisiin loppumaan, viisumien myöntämisen ehtoja saataisiin tiukennettua ja jo myönnettyjä asiakirjoja tarkasteltua, komission täytyisi valmistella asiasta säädösehdotus Euroopan parlamentille.

– Tietojeni mukaan esitys on valmiina ja sen pitäisi olla tuloillaan, mutta sitä ei ole tähän mennessä annettu, vaan komissio on yrittänyt pehmeämpiä keinoja eli vedota jäsenmaihin, Pietikäinen sanoo.

– Esitys vaatii jäsenmaiden yksimielisyyden eikä sitä tässä vaiheessa vielä tässä asiassa ole.

Lue myös: Venäläisten viisumien myöntämiseen merkittäviä rajoituksia turvallisuusyistä – Krista Mikkonen: Jokaiselta tulijalta kysytään, miksi he tulevat tänne

Tuoreimmat aiheesta

EU