Eurooppa-tutkija arvioi Slovakian pääministerin ampumisen asettavan varjon pian käytäville eurovaaleille.
Slovakiassa pääministeri Robert Ficoa eilen ampuneen miehen motiivina kerrotaan olleen hallituksen toimien vastustaminen. Maan sisäministerin Matúš Šutaj Eštokin mukaan epäilty ampuja on kertonut vastustavansa muun muassa hallituksen puuttumista oikeuslaitoksen ja median toimintaan.
Ficon hallitus lakkautti alkuvuodesta muun muassa korruptiotapauksia tutkivan erikoissyyttäjänviraston ja on korvaamassa Slovakian yleisradioyhtiön hallituksen omalla äänitorvella.
Ampujan on kerrottu toimineen yksin.
– Keskeistä on se, onko tässä kyse yksittäisen ihmisen teosta vai jonkinlaisesta järjestäytyneestä iskusta.
– Ainakaan tähän mennessä mikään ei viittaa, että tässä olisi jokin suuri liike taustalla, vaan tämä näyttää olleen yksittäisen, joskin poliittisesti motivoituneen ihmisen teko, Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkija Timo Miettinen sanoo.
Vastakkainasettelu kasvanut pitkään
Sisäministeri Eštok on kuvaillut ampujaa "yksinäiseksi sudeksi", joka oli tyytymätön presidentinvaalien tulokseen. Vaalit voitti huhtikuussa Ficon tukema Peter Pellegrini.
– On vaikea sanoa tässä vaiheessa vielä, mikä yksittäinen asia on johtanut tähän tekoon, mutta Slovakian poliittinen kulttuuri on pitkään ollut erilaisten vastakkainasettelujen, jännitteiden ja yleisen polarisaation kehityksen määrittämä, Miettinen kertoo.
Miettinen uskoo Slovakian ampumatapauksen nostavan varjon muuallakin Euroopassa myös kesäkuun alussa käytävien eurovaalien ylle.
– Varmasti sekä Slovakiassa että muualla Euroopassa tämä saattaa nostaa varautumistasoa, mikä tarkoittaa sitä, että käydään vähemmän julkisia keskusteluja, poliitikot uskaltavat esiintyä vähemmän julkisilla paikoilla ja niin edelleen, Miettinen arvioi.
Myös kesäkuun puolivälissä aloittava presidentti Pellegrini vaati tänään pitämässään puheessa ehdokkailta malttia pian käytäviin eurovaaleihin.
– Vetoan kaikkiin puolueisiin Slovakiassa, että väliaikaisesti keskeytätte tai selvästi pehmennätte eurovaalikampanjoitanne.
– Kampanjointi tuo mukanaan vastakkainasettelua, maalittamista ja poliitikkojen keskinäistä syyttelyä. Vastakkainasettelun lisääminen on viimeinen asia, mitä Slovakia nyt tarvitsee.
Ficon kerrotaan puhuneen tänään
Sairaalassa vieraillut Pellegrini kertoi toimittajille Ficon puhuneen hänelle muutaman lauseen verran, minkä jälkeen pääministeri jo väsyi.
Pellegrini kuvaili Ficon tilaa kriittiseksi ja uskoi tällä olevan edessään vielä hyvin vaikeita tunteja ja päiviä.
Mikäli Fico menehtyisi, olisivat seuraukset arvaamattomat.
– Slovakian poliittinen kulttuuri ei yleisesti ole kovin vahvasti ideologisesti jäsentynyttä, vaan viime aikoina tai viime vuosina nousseet poliittiset liikkeet ovat ryhmittäytyneet hyvin vahvasti yksittäisten ihmisten, vahvojen johtajien ympärille.
– Sen takia näitä seurauksia voi olla aika vaikea ennakoida etukäteen, Miettinen sanoo.