Ulkomaanmatkailu on turvallista iäkkäillekin, kunhan huolehtii tarvittavasta lääkityksestä.
Eläkkeellä on aikaa matkusteluun. Vaikka iän karttuessa on saattanut puhjeta erilaisia sairauksia, ei matkahaaveita kannata hylätä.
– Harvemmin on ehdottomia esteitä. Esimerkiksi paha sydämen vajaatoiminta voi estää lentomatkustamisen, sekä jotkut pahat keuhkosairaudet, koska lentokoneessa matkustamon happitaso on alhaisempi kuin maan päällä, kertoo matkailulääketieteeseen perehtynyt erikoislääkäri Petteri Carlson.
Lääkkeet käsimatkatavaroihin
Matkalle lähtiessä on huolehdittava siitä, että lääkkeitä on mukana riittävästi. Mukaan kannattaa ottaa reseptit, jotka voi tarvittaessa näyttää tulliviranomaisille.
Lääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin, sillä ruumaan menevät laukut voivat kadota matkalla. Jotkut lääkkeet, kuten insuliini saattavat myös jäätyä ruumassa.
Insuliinia käyttävien diabeetikkojen on hyvä neuvotella hoitavan lääkärinsä kanssa ennen matkaa, sillä aikaero voi sekoittaa sokeritasapainoja.
Mitä, jos lääkkeet katoavat matkalla?
Jos lääkkeet kaikista varotoimista huolimatta katoavat tai loppuvat kesken, se ei välttämättä aiheuta isoja ongelmia, sillä yleisimpiä lääkkeitä on useissa maissa melko hyvin saatavilla.
Euroopassa ja Yhdysvalloissa on käytännössä samat lääkkeet kuin Suomessakin, mutta niillä saattaa olla eri nimiä.
– Lääketehtaat pitävät samoille valmisteille erilaisia nimiä eri maissa, jopa Euroopassa, eli pitäisi tietää mikä se vaikuttava aine siinä lääkkeessä on ja mikä sen määrä on.
Jos vaikuttavan aineen nimeä tai määrää ei tiedä, täytyy ottaa yhteyttä omaan lääkäriin.
Ulkomailla myydään myös väärennettyjä lääkkeitä
Euroopassa voi varmemmin luottaa siihen, että lääkkeet ovat turvallisia, mutta esimerkiksi Afrikassa lääkeväärennökset ovat yleisiä.
– Afrikassa jos ostaa lääkettä, niin ei voi olla ollenkaan varma että se on sitä mitä on luvattu.
Carlson kehottaa varovaisuuteen etenkin kehitysmaissa myytyjen lääkkeiden kanssa.
Rokotukset kuntoon
Matkailurokotukset kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä joskus tarvitaan kaksi tai kolmekin piikkiä.
– Rokotteiden tarve riippuu monestakin tekijästä: matkan pituudesta, kohteen eksoottisuudesta ja muista sairauksista.
Carlson suosittelee konsultoimaan matkailuterveydenhoitoon perehtynyttä sairaanhoitajaa tai lääkäriä, joka suunnittelee rokotukset.
Vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan rokotuskortti, josta selviää mitä rokotuksia on jo saanut.