Diabeetikko, ethän unohda näitä matkalla?

diabetes
Insuliinin kanssa matkustavan on tärkeää muistaa lääkkeen säilytys. Insuliini ei kestä pakkasta tai yli 30 asteen kuumuutta.Lehtikuva
Julkaistu 21.12.2015 13:51

mtv lifestyle

Pimeyden ja räntäsateen vuodenaika on käsillä, ja moni pakenee kaamosta tropiikin lämpöön tai valkeille rinteille. Diabetes on suhteellisen helppo matkaseuralainen. Lääkkeet kulkevat helposti mukana ja diabetesta osataan hoitaa lähes kaikkialla. Muutamia asioita kannattaa kuitenkin huomioida jo ennen matkaa.

– Kannattaa pakata mukaan reseptit, sähköisistä resepteistä tulosteet, hoitavalta lääkäriltä todistus, jossa kerrotaan henkilön sairastavan diabetesta sekä matkavakuutuskortti. Nämä auttavat pitkälle, jos matkalla sattuu jotain ja joutuu menemään lääkäriin, listaa diabeteslääkäri Tero Saukkonen.

Lääkkeiden katoamistakaan ei tarvitse pelätä. Suomessa käytettäviä insuliineja on hyvin saatavilla maailman kaikissa kolkissa. Jos omat lääkkeet jostain syystä katoavat matkalla, vastaavaa lääkettä kannattaa mennä kysymään paikalliseen apteekkiin.

Insuliinin kanssa matkustavan on tärkeää muistaa lääkkeen säilytys. Insuliini ei kestä pakkasta tai yli 30 asteen kuumuutta.

Huomioi pitkä lento ja aikaero

Jos talvilomalle suuntaa lentokoneella, kannattaa lääkettä pakata mukaan tuplamäärä ja sijoittaa se käsimatkatavaroihin. Näin voi varmistaa, että insuliini on varmasti saatavilla ja lähellä. Matkustamossa insuliini ei myöskään altistu jäätymiselle kuten ruumassa. Reseptilääkkeet voi ottaa mukaan lentokoneen matkustamoon, kunhan ne on pakattu alkuperäispakkauksiin ja varustettu matkustajan nimellä.lentokone_ruoka

– Lentomatkan aikana kannattaa pitää verensokeri hiukan normaalia korkeampana ja ottaa käsimatkatavaroihin varaevästä. Näin voi varmistaa, ettei verensokeri pääse laskemaan liian alas, jos esimerkiksi turbulenssin takia tarjoilu joudutaan koneessa keskeyttämään pitkäksi aikaa, Saukkonen sanoo.

Myös aikaero on hyvä huomioida jo lennolla. Esimerkiksi länteen päin lennettäessä päivä pitenee, joten matkan aikana saattaa tarvita ylimääräisen pistoksen. Aikaeron ja lääkityksen suhteen on vaikeaa antaa yleisohjetta. Jokaisen diabeteksen kanssa matkustavan kannattaa jo etukäteen pohtia ja jutella lääkärin kanssa, miten aikaero ja lääkitys tulee huomioida.

Lähde: Novo Nordisk Farma Oy 

Tuoreimmat aiheesta

Diabetes